Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az ESA megrendelte az első két Galilieo holdat
(Rovat: Nyereség a kontinensnek, Navigáció és térképészet , Üzlet és munkahely - 2003.07.29 20:30.)

Újabb fontos mérföldkövéhez érkezett az ESA és az EU közös Galileo űrnavigációs programja. Az ESA július 11-én aláírta az első két kísérleti mesterséges hold megépítéséről szóló szerződést.

A majdan 30 mesterséges holdból álló rendszer “előfutárainak” tekinthető egy-egy holdra két különböző európai konzorcium kapott megrendelést. Az egyik, közel 27,9 millió eurós szerződés egy kb. 400 kg indítási tömegű, 2005 második felében pályára állítandó mesterséges holdról szól. Legfontosabb feladata bizonyos technológiai megoldások (pl. fedélzeti atomóra, jelgenerátor) kipróbálása, illetve a Galileo számára biztosított frekvenciasávokban a sugárzás megkezdése. Ez utóbbinak 2006 közepe előtt meg kell történnie, hogy az erre a célra biztosított rádiófrekvenciákért ne kelljen újra folyamodni a Nemzetközi Távközlési Unióhoz.

A biztonság kedvéért készül egy másik hold is. A 72,3 millió eurós – tehát az előbbinél jóval drágább – fejlesztés egy 525 kg-os mesterséges holdat céloz, amely már nagyon hasonló lesz a Galileo végső kiépítéséhez használandókhoz, s így valószínűleg a rendszer tesztfázisában is alkalmazható lesz. Mindkét kísérleti űreszközt a kazahsztáni Bajkonurból, Szojuz rakétával tervezik felbocsátani.

A Galileo globális helymeghatározó rendszer teljes kiépítése után 27 darab (+ 3 tartalék), 23 600 km magas, 56 fokos pályahajlású Föld körüli pályán keringő mesterséges holddal működik majd. A Galileo a tervek szerint 2008-tól lesz elérhető. (ESA PR 43-2003)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020