Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mi várható 2018-ban? (3. rész)
(Rovat: Navigáció és térképészet, Lássuk és halljuk egymást , Űrcsillagászat Európában - 2018.01.05 07:15.)

Néhány 2018-ra tervezett műholdas program bemutatásával fejezzük be az új esztendő várható űreseményeinek év eleji áttekintését.

Évente több tucatnyi új távközlési, navigációs, földmegfigyelő, meteorológiai műhold áll pályára világszerte, hogy csak a leggyakrabban előforduló alkalmazási területeket említsük. 2018-ban sem lesz ez másképp.

Ami a navigációs műholdrendszereket illeti, az amerikai GPS számára mérföldkő lesz a Block 3 jelű új, modernizált műholdgeneráció első képviselőjének pályára állítása. Ez 2017-ben elmaradt, várhatóan májusban történik meg egy Delta-4 rakétával, Floridából. A GPS „ifjabb rokona” a globális navigációs műholdrendszerek családjában, az európai Galileo újabb űreszközökkel bővülhet 2018-ban. Várhatóan a harmadik negyedévben indul az az Ariane-5 hordozórakéta, amelynek orrkúpja alatt egyszerre négy új Galileo műhold kap helyet. Ezekkel együtt 26-ra emelkedik majd az európai rendszer pályán levő holdjainak a száma, amivel közel kerül a konstelláció teljes kiépítettsége. Az év során természetesen a másik két globális rendszer, az orosz GLONASSZ és a kínai Beidou fejlesztése is várható: a korosodó és idővel meghibásodó űreszközöket folyamatosan újakkal kell pótolni.

Tovább bővül az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus műholdas földmegfigyelési programja Sentinel műholdjainak a sora. Márciusban Pleszeckből, egy Rokot rakétával bocsátják fel a Sentinel-3B-t. Ez a 2016 elején pályára állított Sentinel-3A azonos felszereltségű „ikertestvére” lesz, amellyel együtt még gyakoribb visszatérési idővel tudják megfigyelni a tengereket és a szárazföldeket. A Sentinel-3 műholdpáros fedélzetén közepes felbontású, összesen 21 optikai és infravörös hullámhossz-tartományban érzékeny kamera, a felszínhőmérséklet mérésére alkalmas infravörös sugárzásmérő, mikrohullámú sugárzásmérő, és az apertúraszintézis elvén működő radaros magasságmérő repül.


Egy Sentinel-3 műhold alacsony Föld körüli pályán. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

Az év közepe táján egy Vega rakétával indul az európai ADM-Aeolus a légkör dinamikájának kutatására, és pályára áll az alacsony pályás MetOp meteorológiai holdak harmaik példánya is. A MetOp-C ugyancsak Korouból, de egy Szojuz rakétával kerül majd pályára.

2018-ban folytatódik, és a remények szerint be is fejeződik az Iridium Next műholdak 2017-ben megkezdődött pályára állítása. Eddig négy alkalommal 10–10 új generációs mobil távközlési holdat juttatott pályára az Iridium cég megrendelésére egy-egy Falcon-9 rakéta. Még háromszor tíz és egyszer öt műhold van soron 2018-ban, hogy teljes legyen a régi konstelláció lecserélése.

Áprilisban az Iridium Next műholdak ötös „csomagja” mellett pályára kerülhet a német és amerikai együttműködésben készült GRACE Follow-on műholdpáros. Ez a bolygónk gravitációs terét 2002 óta nagy sikerre kutató, de sajnos már működésképtelen GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) pótlására készült.

Ha minden jól megy, az év vége felé pályára állhat az Orbital ATK cég MEV-1 (Mission Extension Vehicle) nevű műholdja, amellyel a műholdjavítás és üzemanyaggal való utántöltés technológiáját próbálnák ki a gyakorlatban. A rendkívül népes, de pontos dátumokkal még nem igazán ellátott 2018-as startlistáról végezetül kiemeljük még az ESA#&8211;svájci együttműködésben készülő CHEOPS űrtávcsövet, amely közeli csillagok körül keres majd exobolygókat. A Delta-2 hordozórakéta-típus legutolsó utasaként pedig pályára kerülhet idén a NASA ICESat-2 műholdja, amellyel a földi sarkvidékek jégtakarójának változásait szeretnék vizsgálni.


Fantáziaképen a CHEOPS űrtávcső, amely talán 2018 végén elindulhat egy Szojuz rakétával, Kourouból. Társa a rakéta orrkúpja alatt az olasz COSMO-SkyMed rendszer frissítésére szánt új radaros földmegfigyelő hold lehet. (Kép: ESA / C. Carreau)

A legtöbb említett műholddal vagy műholdrendszerrel kapcsolatos részleteket olvasóink bőségesen találhatnak régebbi cikkeinkben. Ezek közül néhányat a lap alján fel is sorolunk.

Találkozzunk 2018-ban is a működésének 16. évébe lépett Űrvilág hírportál naponta frissülő oldalain!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018