Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új GLONASSZ-M műhold indult
(Rovat: Navigáció és térképészet, Orosz alkalmazási holdak - 2017.09.24 14:15.)

A sikeres pénteki start nyomán lecserélik az orosz globális navigációs műholdrendszer egyik kiöregedett tagját.

A Szojuz-2.1b hordozórakéta az észak-oroszországi Pleszeckből indította a katonai kezelésben levő GLONASSZ rendszer legújabb műholdját. A start időpontja szeptember 22-én, magyar idő szerint 2:02 volt.

Indul a legújabb GLONASSZ navigációs műhold a Moszkvától mintegy 800 km-re fekvő Pleszeckből. (Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium)

A műholdat a rakéta Fregat végfokozata három és fél órával a felemelkedés után helyezte 19 100 km magasan húzódó, közel 65°-os hajlásszögű pályára. A GLONASSZ-M sorozatba tartozó űreszköz egy közel 11 éves – 2006 decemberében indított, eredetileg 7 éves aktív élettartamra tervezett – társát váltja fel a műhold-konstellációban. Az sikeres pályára állítás után az orosz katonai műholdak szokásos jelölését alkalmazva a Kozmosz-2522 jelölést kapta.

A műholdat a zseleznogorszki Resetnyev vállalat építette, a remények szerint legalább 7 éven át marad aktív. L-sávú navigáció rádiójeleit nem csak az orosz csapatok, de a megfelelő vevőberendezéssel felszerelt polgári felhasználók is alkalmazhatják pontos hely- és időmeghatározásra, világszerte. A GLONASSZ valójában az amerikai GPS orosz megfelelője. Jelenleg a Föld körüli pályákon többé-kevésbé egyenletesen elosztott 26 műholddal rendelkezik, ezek közül 23 sugároz aktívan navigációs jeleket. Ha kb. egy hónapig tartó beüzemelése után a most felbocsátott társuk is megkezdi a szolgálatot, helyreáll majd a teljes, 24 aktív műholdat számláló kiépítés. A GLONASSZ műholdak konstellációja három pályasíkban keringő 8-8 űreszközből áll. A Resetnyev közleménye szerint hat megépített új GLONASSZ-M hold áll készenlétben a felbocsátásra, így ha a megrendelő Orosz Védelmi Minisztérium úgy kívánja, a GLONASSZ esetlegesen kieső régi műholdjainak pótlásának nincs akadálya.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020