Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GPS25
(Rovat: Navigáció és térképészet, Nyereség az országnak , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2015.10.28 12:30.)

Egynapos konferenciát rendeztek abból az alkalomból, hogy negyedszázada érkeztek Magyarországra az első terepi GPS vevőberendezések.

A GPS25: Műholdas helymeghatározás Magyarországon, 1990–2015 című konferenciának a Földművelésügyi Minisztérium adott otthont 2015. október 27-én. A Darányi-teremben több mint száz fős hallgatóság, számos támogató és kiállító cég ünnepelte a műholdas helymeghatározás (egyik) kezdetét Magyarországon.


A mára már jól ismert és elterjedt, napjainkig katonai irányítás alatt levő amerikai GPS (Global Positioning System) navigációs műholdrendszer első kísérleti műholdja 1978-ban állt pályára. A Föld körül, közepes (20 ezer km körüli) magasságú pályákon keringő 24 műholdat számláló konstelláció 1995 óta áll teljes kapacitással a felhasználók szolgálatára. Azonban már évekkel korábban, a kiépítés alatt levő, még „foghíjas” műholdrendszerrel is megkezdődtek a kísérleti mérések. Magyarországon például 1989 őszén végezték az első bemutató méréseket a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában (KGO), a Hollandiából, a Delfti Műszaki Egyetemről érkezett vevőberendezésekkel. A hazai szakemberek számára világossá vált, hogy a földmérésben nagy jövő áll az új, pontos helymeghatározást kínáló technika előtt. 1990-ben aztán a katonai térképész szolgálatnál és az állami földmérésnél megjelentek az első terepi GPS vevők Magyarországon.

A konferencia első részében az elmúlt 25 évre tekintetettek vissza az előadók, akiknek meghatározó személyes szerepük volt a műholdas helymeghatározás hazai elterjesztésében. Bár mára az elért eredmények alapján ez egyértelmű sikernek tűnik, tanulságos volt visszaidézni, hogy annak idején nem ment minden simán. Sokszor évekbe telt meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy érdemes egy-egy fejlesztésbe belefogni vagy egy adott kutatási irányba elindulni. A dolgoknak sokszor véletlen események, személyi változások szabtak kedvező irányt.


A köszöntők után a konferencia nyitóelőadását – egyedüli külföldi vendégként – Bernhard Hofmann-Wellenhof, a Grazi Műszaki Egyetem tanára, a műholdas helymeghatározás ismert nemzetközi szaktekintélye, alapvető szakkönyvek szerzője tartotta. Hofmann-Wellenhof professzor volt egyébként a FÖMI KGO-ban 1991 és 1999 között kétévente megrendezett öt közép-európai GPS szeminárium meghívott előadója is. Most nem csak a GPS technika előző 25 éve alatt tapasztalt fejlődésről beszélt, de bemutatta a más globális – az orosz GLONASSZ, a kínai Beidou és az európai Galileo – és regionális navigációs műholdrendszerek jelentőségét is.

Amint az a konferencia előadásainak programja alapján is egyértelművé vált, a műholdas hely- és időmeghatározás napjainkra Magyarországon is nagy sikereket ért el, mind a tudományban, mind a gazdaságban és a mindennapi életben. Sokszor észre sem vesszük, hogy egy-egy alkalmazás mögött, a mobiltelefonunkban, az autós navigációban műholdas adatokra támaszkodunk. Az elhangzott előadások témái közül – a teljesség igénye nélkül – megemlíthetjük a földmérést, a regionális, országos és helyi mozgásvizsgálatokat, a csapadék-előrejelzést, a helyhez kötött adatgyűjtést, a térinformatikát, és nem utolsó sorban a precíziós mezőgazdaságot. A konferencia egyik legérdekesebb előadását például egy olyan gazdálkodó (Keresztes Krisztián a Fejér megyei Bodmérről) tartotta, aki saját tapasztalatai alapján bemutatta, hogy milyen gazdasági előnyöket, megtakarítást jelent számára a GPS vezérelte legmodernebb munkagépek használata. Szó esett a műholdas navigáció oktatásáról is. Busics György (Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar) elemezte egy új technológia oktatásának nehézségeit és fontosságát. Előadását már csak azért is kiemeljük, mert benne méltatta az Űrvilág portált is, mint hiteles hírforrást a műholdas helymeghatározó rendszerek újdonságaival kapcsolatban.


A GPS25 konferencia szervezői. Balról jobbra: Kenyeres Ambrus, Szentpéteri László, Busics György és Rózsa Szabolcs. (Fényképek: Trupka Zoltán)

A sikeres konferencia után a szervezők ígérete szerint az előadások anyagát elérhetővé teszik a konferencia honlapján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020