Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

15 év után megint teljes a GLONASSZ
(Rovat: Navigáció és térképészet, Orosz alkalmazási holdak - 2011.12.10 08:15.)

Az orosz navigációs műholdrendszerben december 8-án bekapcsolták a huszonnegyedik űreszközt.

Ezzel a GLONASSZ – az amerikai GPS-hez hasonló hely- és időmeghatározó szolgáltatást nyújtó orosz rendszer – elérte teljes kiépítettségét, és az egész Földön hasonló minőségű szolgáltatást nyújt felhasználóinak. (A forgalomban levő navigációs műholdvevők egy része mind az amerikai, mind az orosz műholdrendszer jeleit tudja használni.) A GLONASSZ nem most először lett teljes, legutóbb 1996-ban egy rövid időre már működött egyszerre 24 műholdja. Akkor azonban a Szovjetunió széthullását követő pénzügyi nehézségek miatt nem sikerült a kellő ütemben pótolni a gyorsan elöregedő és meghibásodó űreszközöket. Az elmúlt években azonban Oroszországban nagy hangsúlyt fektettek a stratégiai és gazdasági jelentőséggel is bíró saját műholdas helymeghatározó rendszer fejlesztésére. Rendszeressé váltak az új műholdindítások, és elkezdődött már egy új, fejlettebb, hosszabb élettartamra tervezett műholdgeneráció feljuttatása is. Az erőfeszítéseknek mostanra érett be az eredménye.


Pillanatkép december 8-án. A világtérképen a GLONASSZ helymeghatározás minőségét (pontosságát) jellemző mérőszám, amely az adott helyen a horizont fölött látható műholdak számától és térbeli elhelyezkedésétől függ. A térképet uraló fehér és sárga színek egyenletesen jó szolgáltatást jeleznek. (Kép: Roszkoszmosz)

A december 8-án bekapcsolt legújabb műhold egy GLONASSZ-M sorozatú űreszköz volt, egyike annak a háromnak, amelyek november 4-én startoltak Bajkonurból. További, már pályájukon keringő új műholdak beüzemelése is folyamatban van, így lesz elegendő tartalék a három különböző pályasíkban. A GLONASSZ teljes kiépítettsége most már várhatóan hosszú távon fennmarad.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020