Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Galileo: még fél év az első startig
(Rovat: Navigáció és térképészet, Biztonságos közlekedés , Nyereség a kontinensnek - 2005.06.20 07:43.)

Az európai műholdas helymeghatározó rendszer első kísérleti mesterséges holdjának még ebben az évben pályára kell állnia. Az előkészületek jól haladnak.

Két kísérleti hold is készülőben van, mindkettőnek nagyjából hat hónapra van még szüksége a felbocsátásig. Az egyiket (GSTB-V2/A, felső kép) a brit Surrey Satellite Technology cég készíti, a másikat (GSTB-V2/B, alsó kép) a Galileo Industries, egy európai vállalatokból álló, erre a feladatrara alakult konzorcium.


A műholdak felbocsátásával új fázisába lép majd az EU és az ESA közös műholdas helymeghatározó rendszerének fejlesztése. Bármilyen furcsán is hangzik, a két hold legfontosabb feladata a Galileo számára biztosított rádiófrekvenciák használatba vétele. A frekvenciasávokat a Nemzetközi Távközlési Unió konferenciáin osztják ki, s ha egy megadott határidőig azokon nem sugároznak, akkor elvész a jog, az eljárást újra kell kezdeni. Ez pedig jó esetben is több éves késedelmet okozna a programban.


A tesztholdak természetesen alkalmasak lesznek a későbbiekben felhasználandó egyes műszaki megoldások kipróbálására is. Mindkét hold gyártása jól halad, az alrendszerek legnagyobb részének a tesztelése befejeződött már. A nyáron ill. ősz elején elkezdődnek az összerelés utáni tesztek.

Mindkét Galileo GSTB-V2 holdat orosz Szojuz hordozórakétákkal indítják a kazahsztáni Bajkonurból. Az első startra a mostani tervek szerint idén decemberben kerül sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021