Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jéghegyek ütközése
(Rovat: Navigáció és térképészet, Biztonságos közlekedés , Envisat - 2005.04.21 09:10.)

Lehet újrarajzolni az Antarktisz térképét. Ahogy arról az európai Envisat műhold tudosított, az óriási Drygalski jégnyelvből egy jelentős darab szakadt le.

2005. április 15-én a poláris pályán keringő európai Envisat radar-műhold ASAR-szenzora megörökítette, amint a Drygalski jégnyelv egy közel 5 km-es darabja letört. Erre akkor került sor, amikor a jégnyelvnek nekiütközött az óriási B-15A jéghegy. Meglepő módon a jéghegyen sok változás nem figyelhető meg, s ez azt jelzi, hogy egy igen masszív -- és óriási -- jégtömbről van szó. Miután pedig a B-15A egy jelenős része még mindig szabad vízfelületen van, további ütközések várhatók, s szinte bizonyosra vehető, hogy a Drygalski jégnyelv továb zsugorodik.


Óriási erőkkel van dolgunk, hisz a B-15A mintegy 115 km hosszú, területe pedig kb. 2500 négyzetkilométer (kb. akkora mint Luxemburg). Aki pedig azt gondolja, hogy ennél nagyobb jéghegyet már elképzelni sem lehet, azt talán sikerül meglepnünk azzal, hogy elmondjuk, a B-15A csak egy darabja -- igaz legnagyobb darabja -- a 2000. márciusában a Ross jégről levált B-15 jéghegynek. Az azóta feldarabolódásnak indult B-15 felszínének területe ugyanis 11 655 négyzetkilométer volt, azaz összevethető volt Jamaica területével…


Fotók: ESA

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020