Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elkelt a Galileo-koncesszió
(Rovat: Navigáció és térképészet, Nyereség a kontinensnek , Üzlet és munkahely - 2005.03.01 14:58.)

A győztes megnevezésével eldőlt, hogy a pályázó két konzorcium közül az iNavSat nyert jogot az európai műholdas navigációs rendszer üzemeltetésére.

Az iNavSat konzorcium három vezető cége az EADS Space, a Thales és az Inmarsat. Az EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) a kontinens piacvezető űripari cége, egyebek mellett nagy műholdgyártó tapasztalattal. A Thales a navigációs berendezések gyártásában élenjáró. Az Inmarsat fő profilja kommunikációs mesterséges holdak üzemeltetése, navigációs és mentési szolgáltatások értékesítése. Mindegyik résztvevő cég már eddig is sok szálon kapcsolódott a Galileo fejlesztéséhez. A konzorcium kijelölésének híre egyelőre nem hivatalos...

...és néhány órán belül kiderült, hogy nem is igaz - ld. a helyesbítésre mutató lenti linket (a szerk.)

A Galileo Európa kiépülőben levő saját műholdas navigációs rendszere, az EU és az ESA közös programja. A katonai ellenőrzés alatt működő sikeres amerikai GPS rendszer európai megfelelője, annak kiegészítője lesz, egy sor plusz szolgáltatással. A magánszektor bevonásának - az itthon is divatba jövő PPP (public private partnership) - jegyében az üzemeltetés feladatát elnyert konzorcium elkészíti és működteti a Galileo műholdrendszert, a földi állomásokat, értékesíti a hozzáadott kereskedelmi szolgáltatásokat. A Galileóval kapcsolatos irányító feladatokat egy Brüsszelben felállított hatóság koordinálja majd, amelyben az ESA és az EU tagországai - így hazánk is - képviseltetik magukat. A rendszer teljes kiépítése a 2008-2010 közötti időszakra várható, de az első kísérleti mesterséges holdnak már az idei évben pályára kell állnia.

Az iNavSat képviselői a Magyar Űrkutatási Iroda szervezésében nemrég, idén januárban Budapesten jártak, hogy a hazai vállalkozók közt a Galileo alkalmazásában, a műholdas navigáció gyakorlati felhasználásában érdekelt együttműködő partnereket keressenek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020