Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Programajánló: Asztrobiológia - Az új szintézis
(Rovat: Korszerű oktatás - 2004.11.18 18:45.)

Mindentudás Főiskolája - II. szemeszter - Az élet, a világmindenség, meg minden

Az utóbbi években rengeteg olyan információ birtokába jutottunk, amelyek alapvetően befolyásolták a Földön kívüli élet lehetőségéről vallott felfogásunkat: konkrét megfigyelésekkel tanulmányozhattuk a bolygórendszerek keletkezését, több mint száz exobolygót fedeztünk fel, bebizonyosodott, hogy a folyékony víz jelenléte igen gyakori a Naprendszerben. Egyre bonyolultabb szerves molekulákat fedeztünk fel a csillagközi térben, amelyek már igen komoly kémiai evolúció eredményei, s az élethez vezető szerveződések építőkockáiként szolgálhatnak.

A Földön kívüli élet utáni kutatás legfontosabb eredményei azonban a „Földön belülről” származnak. Az élet sokkal szívósabb, mint gondoltuk. Szélsőséges környezeti feltételek között élő szervezetek – az ún. extremofilek – benépesítik a hévforrásokat, a sarki jégsapkák eltemetett tavait, a tundra örökké fagyott talaját, a mélytengeri füstölgők környékét, a különleges vegyi adottságú helyek sokaságát, sőt a földkéreg kőzeteiben is megélnek.

Ezek vizsgálata arra tanít bennünket, hogy milyen környezetben kell vizsgálódnunk, és egyáltalán mit keressünk, ha majd életet keresünk más égitesteken. Melyek az élet azon alapvető jellemzői, amelyek elég általánosak és biztonsággal kimutathatók? Honnét ered az élet, milyen az eloszlása és az evolúciója, illetve mi a sorsa a Világegyetemben?

Előadó: Simon Tamás
az [origo] Tudomány rovatának vezetője
Időpont: 2004. november 23., kedd, 17 óra
Helyszín: A Szabadművelődés Háza (Székesfehérvár, Fürdő sor 3.)

Belépődíj felnőtteknek 500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 Ft.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020