Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A NASA új népszerűsítési módokat keres
(Rovat: Korszerű oktatás, Szárnyaló képzelet , Űrpolitika - 2003.08.21 15:56.)

Az amerikai űrkutatási hivatal magáncégek ötleteit várja újszerű módszerek felkutatásához, amelyekkel tevékenységét, programjait még szélesebb körben tudná népszerűsíteni.

Talán sokan gondolják úgy, hogy a NASA igazán nem panaszkodhat a nyilvánosságra – legalábbis más, hasonló intézményekkel, űrügynökségekkel összehasonlítva. Amerikában mégis úgy érzik, hogy többre van szükség. (Néhány napja az Űrvilág is beszámolt egy friss felmérésről, amely szerint az amerikai átlagpolgár megdöbbentően kevéssé tájékozott az űrkutatási témákban.) A most kiírt pályázat alapötlete, hogy bizonyos termékekkel, szolgáltatásokkal együtt “reklámozhatnák” az űrkutatási programokat, azok eredményeit. A NASA-információk megjelenhetnének például a csomagolásra nyomtatva, a dobozon belül, vagy házhoz szállítva. Főleg olyan kreatív ötleteket várnak, amelyek elsősorban a 35 év alatti korosztályt veszik célba. A nemes szándék az állampolgárok még jobb tájékoztatása, és a felnövekvő generációk figyelmének felhívása.

A szerző – mint a megcélzott korosztályból sajnos nemrég kiöregedett személy – néhány ötletét itt térítésmentesen közzé teszi. Lehet, hogy az amerikai adófizetők hamarosan a Hubble Űrtávcső felvételeivel találkozhatnak a házhoz szállított pizza dobozán, a rövid magyarázatok pedig az ebéddel együtt könnyen emészthetők lesznek. A csipszes zacskókból sem mesefigurás kártyák esnek ki, hanem például űrhajósok fotói. Vagy esetleg a telefonszámlák hátoldaláról távközlési mesterséges holdak képei tekintenek rájuk, a fontosságukat bemutató szöveg kíséretében. A tréfát félretéve: reméljük, hogy a – meglehet, tipikusan amerikai – erőfeszítések sikerrel járnak...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020