Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megmentették az orosz távközlési holdat
(Rovat: Minden jó, ha a vége jó..., Lássuk és halljuk egymást , Orosz alkalmazási holdak - 2012.12.16 13:15.)

A Jamal-402 kezdetben a tervezettnél alacsonyabb átmeneti pályára került a hordozórakéta gyorsítófokozatának hibájából. Mostanra mégis elérte a geostacionárius pályát.

A december 8-án indított, a Gazprom Space Systems által működtetett, a Thales Alenia Space vállalatnál Franciaországban gyártott kereskedelmi távközlési űreszköz a baljós jelek ellenére tehát mégis használható lesz. Ennek „mindössze” annyi az ára, hogy tervezett működési élettartama immár nem 15, hanem csak 11 év. Négy évi pályaigazító manőverezésre való üzemanyagot kellett ugyanis elhasználni, hogy a műhold négy menetben, saját hajtóművei segítségével kellőképpen megemelje, az Egyenlítő síkjához közelítse és kör alakúvá tegye a pályáját.


A Jamal-402, még az indításra való felkészítésekor. (Kép: Hrunyicsev)

December 8-án kezdetben minden rendben ment a startnál. Azonban a Bajkonurból való felemelkedést követően mintegy 9 órával, a Briz-M végfokozat utolsó, negyedik beütemezett működtetése során négy perc még hiányzott, amikor a fokozat váratlanul leállt. Ezért ragadt alacsonyabb pályán a műhold. A túlságosan is gyakran problémát okozó Briz-M mostani hibájának pontos okát egyelőre még vizsgálják.


(Fantáziakép: Voice of Russia)

A Jamal-402 a felszín felett 36 ezer km-re húzódó geostacionárius pályán, 55° keleti hosszúság fölött keringve Oroszország, a Független Államok Közössége, Európa, Közép- és Közel-Kelet, valamint Afrika műholdas távközlési ellátásán javít majd új adatátviteli kapacitásával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020