Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Modern mezőgazdasági művelés Minnesotában
(Rovat: Mezőgazdaság - 2009.09.24 08:30.)

A földek úgy néznek ki a Landsat űrfelvételeken, mint egy foltvarrással készült terítő. Az adatokból gyakorlott szemmel mégis hasznos információk nyerhetők.

A mezőgazdasági táblák megjelenése, színárnyalata függ az évszaktól, az elvetett növények fajtájától, fejlődési és egészségi állapotától. Másképpen mutatkozik az űrfelvételeken a búza, a kukorica, a szója, a lucerna, és egyéb olyan haszonnövények, amelyeket a minnesotai Noreen Thomas is termel. Biogazdaságában az a különleges, hogy a farmer nem csak gyönyörködik a több száz kilométer magasból készült űrfelvételekben, hanem rendszeresen fel is használja a Landsat távérzékelő műholddal a földjeiről készített képeket.A természetes (fent) és hamis színezésű (lent) felvétel 2009. szeptember 10-én készült. (Képek: NASA / J. Allen / USGS)

Az Egyesült Államok közép-nyugati vidékein egyre több gazdálkodó ismeri fel a mezőgazdasági távérzékelés előnyeit a termésmennyiség növelésében, a károk minimalizálásában. A felső képen a Buffalo folyó mentén elterülő földek láthatók, valósághű színekben. A szeptember eleji tájat még a zöld uralja, de a már learatott táblák barnás színűek. Az alsó képen ugyanaz a terület látszik, de más színkódolással. A különböző infravörös hullámhosszakon készített felvételek kombinálásával olyan információk is kinyerhetők, amelyek másképpen nem, vagy csak a teljes 1200 hektáros terület hosszú időt igénybe vevő, gyakori bejárásával.

A gyakorlott szemű gazdálkodó különösebb analízis nélkül is felismerheti, hogy ha egy-egy táblát kártevők lepnek el, vagy túlságosan elszaporodnak a gyomok. A vörös árnyalatai jelzik, hogy mennyire egészséges a növényzet. Fekete színnel jelennek meg az elöntött területek. Barnás szín árulkodik arról, ha a szomszéd gazdálkodók által alkalmazott vegyszerekből esetleg a biogazdaság földjeire is jutott. Az űrfelvételekből azt is gyorsan meg lehet állapítani, hogy megvan-e a kellő távolság a szomszédos ültetvényektől – ez a biogazdaság minősítéséhez szükséges egyik feltétel. Az is kiderül, hogy a teheneket mikor kell áthajtani egy új területre, ha már fennáll a túllegeltetés veszélye az addig használt legelőn.

Az amerikai farmer újabban kitalálta, hogy közli a földjeinek koordinátáit kényes japán megrendelőivel is. Így az űrfelvételek alapján, ha akarnak, akár ők is bármikor meggyőződhetnek a növényzet egészséges fejlődéséről – több ezer kilométerre a helyszíntől. A műholdképek percek alatt, ingyenesen hozzáférhetők egy, a térségről készített felvételeket összegyűjtő archívumból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020