Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Masat-1 szakmai nap
(Rovat: Masat-1, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2012.04.13 06:15.)

Az űrhajózás napján bemutatkozott az első magyar műhold, és a tiszteletére kibocsátott emlékérme és alkalmi postabélyeg is.

Április 12-én, az űrhajózás napján Magyarországon ezúttal elsősorban nem Gagarin űrrepülésére emlékeztünk (egyébként a mostani volt az 51. évforduló), hanem a Masat-1-et, az első magyar készítésű műholdat ünnepeltük. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Q épületében délelőtt kezdődött a program.


Bernard Zufferey, az Európai Űrügynökség (ESA) PECS Iroda képviselője köszöntőjében kiemelte a diákműholdak és a Masat-1 fontosságát.

A köszöntők, valamint a magyar űrtevékenységről és az ESA hordozórakétáiról elhangzott előadások után a Masat-1 alkotóin volt a sor, hogy az érdeklődő nagyközönségnek bemutassák munkájukat. Mindez igazán látványosan és gördülékenyen sikerült. A műszaki részletekből a közönség épp akkora „dózist” kapott, amekkora elegendő volt ahhoz, hogy a végén úgy érezzék: megértették a lényeget. Ugyanakkor kellően értékelni tudták a feladat összetettségét és a projektbe fektetett mintegy 56 ezer órányi mérnöki munkát. Az előadók sorát Horváth Gyula projektmenedzser nyitotta (majd később zárta is), a csapat fiatal szakemberei pedig bevezették a hallgatóságot az adatgyűjtés, a fedélzeti kommunikációs rendszer, az energiaellátó rendszer, a mágneses stabilizálás, a fedélzeti számítógép rejtelmeibe. A lényeg egy mondatban: a Masat-1 teljes egészében magyar szellemi termék, a napelemeken kívül minden itthon is készült, a műhold pedig a február 13-i startja után két hónappal is tökéletesen üzemel.


A Masat-1 félaktív mágneses stabilizáló rendszerének működését ismerteti Várhegyi Zsolt.

A szakmai nap előadásait követően a BME Q épületének aulája egy különleges ünnepség színhelye volt. Április 12-én a Masat-1 tiszteletére egyszerre bocsátott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta (ezt tegnap külön cikkben már be is mutattuk), és egy emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank. Ez utóbbi névértéke 1000 Ft, anyaga kupronikkel. A négyzet alakú érme két változatban, 5000-5000 példányban készült.


Az emlékérme tervezője, Bohus Áron ismerteti művét, amelynek előoldalán a földi vezérlőállomás antennája, hátoldalán az épp Európa és Magyarország felett járó műhold látható.


(Kép: Magyar Pénzverő Zrt.)

A sikeres információs nap végén a vendégek meg is ehették a Masat-1-et – legalábbis az ahhoz beleharapásig hasonló tortákat...


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020