Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Körös-körül a Phobos körül
(Rovat: Mars Express és Beagle-2, Távoli világok kutatói - 2013.12.25 09:15.)

December 29-én az európai Mars Express az eddigi legszorosabb közelségbe jut a Mars nagyobbik holdjához. Mivel képeket most nem várhatunk, kárpótlásul egy videó, amely az eddigi felvételek alapján készült.

A Mars két holdja közül a nagyobbik és belső, a Phobos már eddig is több alkalommal célpontja volt az egy évtizede a Mars körül keringő európai űrszondának. Különböző távolságokból sikerült fényképeznie a felszínét a nagyfelbontású sztereokamerájával (High Resolution Stereo Camera, HRSC). Így a meglevő képanyagból össze tudták állítani az alábbi filmet, amelynek segítségével – ha virtuálisan is – negyven másodperc alatt körberepülhetjük a kis, 27 km × 22 km × 18 km-es égitestet.

(Film: ESA / DLR / FU Berlin, G. Neukum)

A minden eddiginél szorosabb, a felszín felett 45 km-es magasságban történő megközelítés időpontja 2013. december 29-én lesz. A képek kedvelőinek rossz hír, hogy ez a kis távolság és a gyors elrepülési sebesség nem kedvez a fényképezésnek. Viszont olyan gravitációs méréseket tesz majd lehetővé, amelyekből a kutatók pontosabb információhoz juthatnak a még mindig nem teljesen tisztázott eredetű holdacska tömegével, belső felépítésével kapcsolatban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020