Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már Kaliforniában az ESEO
(Rovat: Korszerű oktatás, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2018.10.27 15:15.)

Ha minden jól megy, november vége felé egy Falcon-9 rakétával már indulhat is a magyar részvétellel is épült európai diákműhold.

Az ESEO (European Student Earth Orbiter) végső előkészületeiről nemrég mi is beszámoltunk. Azóta tovább gyorsultak az események. Október 19-én a termo-vákuum teszteken sikeresen túljutott űreszköz az Európai Űrügynökség (ESA) hollandiai technológiai központjából (ESTEC, Noordwijk) elindult az Egyesült Államokba, a november 19-ére tervezett start helyszínére, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontra. Az ESEO másik mintegy 90 kis műholddal együtt a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával áll majd Föld körüli pályára. Ehhez a többiekkel együtt a még fennmaradó környezeti teszteken is át kell mennie.

Ahogy a program egyik résztvevője, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportja honlapjának friss hírében olvashatjuk, október 18-án került sor az ESA Academy szervezésében az ESEO Integration and Assembly workshopra. Ennek keretében a műholdon dolgozó diákok bepillantást nyerhettek a felbocsátást megelőző utolsó tesztekbe. A résztvevők részletes előadásokat hallhattak a vibrációs, termo-vákuum, valamint elektromágneses kompatibilitási (EMC) tesztek irányítóitól – nem csak a tesztek kivitelezésről, hanem a felmerült problémákról és azok megoldásairól is. Ezek mellett bemutatták a teljes műholdszintű teszteket és a minőségbiztosítási folyamatot is.


Az ESEO csapattagok úgy tesznek, mintha műholdak lennének. Erdős Boglárka és Baranyai Anna képviselte az ESEO-TRITEL csapatot az ESTEC-ben. (Kép: ESA)

Az előadások mellett betekintést nyerhettek néhány az ESTEC-en működő laborba is, ahol lehetőségük volt utoljára látni az ESEO műholdat is.


Az ESEO a sikeres EMC tesztek után. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020