Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrrepülési kiállítás Szentesen
(Rovat: Magyar a világűrben, Álmuk a világűr - 2019.08.02 07:15.)

Az első magyar űrrepülést bemutató időszaki kiállítás a Koszta József Múzeumban tekinthető meg – október végéig.


Az időszakos kiállításnak otthont adó Koszta József Múzeum Szentesen. (Kép: Koszta József Múzeum)

Június végén nyílt meg Szentesen az időszaki kiállítás, amely fotókon, tárgyi emlékeken és korabeli filmrészleteken mutatja be az első magyar űrrepülést. A bejáratnál a Szojuz űrhajó visszatérő kabinjának életnagyságú makettje fogadja a látogatókat, akik saját felelősségükre akár a kabinba is beülhetnek. Ugyanitt egy vitrinben a Szojuz rakéta és a Szaljut űrállomás makettje mellett néhány egykori újság és más kiadvány látható.


(Kép: Koszta József Múzeum)

Maga az időszaki kiállítás az emeleten kapott helyet, az ugyancsak érdekes és tartalmas állandó kiállítás melletti termekben és a folyosókon. A látogatót nyilakat formázó, stilizált Szojuz hordozórakétákat ábrázoló matricák igazítják útba.


(Kép: Koszta József Múzeum)

A két, folyamatosan működő monitor egyikén Edelényi Gábor doku-werkfilmje látható, „A mi Bercink” címmel, alcíme szerint „Eddig nem látott felvételek a magyar űrhajós startjáról”. Pontosabban, a film az egykori tévéközvetítés kulisszatitkaiba enged rövid bepillantást. A másik monitor valójában egy korabeli Orion tévékészülékben működik, ottjártunkkor a Delta műsorában Almár Iván avatott be az űrrepülés rejtelmeibe. (Ifjabb olvasóink kedvéért: a Delta évtizedeken keresztül a Magyar Televízió tudományos és technikai ismeretterjesztő műsora volt, amely rendszeresen foglalkozott űrkutatási témákkal is.)


Az első magyar űrhajóst ábrázoló festmény a kiállításon

A kiállítás előterében kisebb méretű, felirat nélküli fényképek fogadják a látogatót, amelyeken Farkas Bertalan űrhajóskiképzésébe és a repüléséhez kapcsolódó eseményekbe kapunk betekintést. Ugyanakkor a folyosón az űrrepüléshez közvetlenül kapcsolódó, nagyméretű fényképek láthatók, amelyekhez viszont rövid, tömör és szakszerű magyarázat tartozik.


Az űrbeli alkalmazhatóság követelményeinek megfelelően Farkas Bertalan tudományos programja számára fejlesztett Pille dózismérő műszer első változata

A bemutatott tárgyak felsorolására viszont nem vállalkozunk, ezek egy részéről néhány képpel próbálunk ízelítőt adni.


Az űrhajósok kiképzésében fontos szerepet kapott az úgynevezett Hilov-hinta

Nem tudom, hányan láthatták a kiállítást nyitva tartása első hónapjában (talán összeszámolhattam volna a vendégkönyv bejegyzéseit), de tény, hogy azon a szombat délelőttön, amikor alkalmunk volt a kiállítást megnézni, csak ketten voltunk, más látogatóval nem találkoztunk. Pedig az igényes kiállítás megérdemelné, hogy minél többen lássák.Űrételek kollekciója a kiállításon

Az első magyar űrrepülést bemutató kiállítás szaktanácsadója Horváth András és Szabó Attila volt, a látogatói vezető szövegeket Szabó Dániel írta, munkájukat 13 fős csapat segítette. Közreműködésüknek köszönhetően nemcsak látványos és érdekes, hanem szakmailag kifogástalan kiállítást tekinthetnek meg a látogatók. Köszönet az alkotóknak! Akik esetleg lekésik az időszaki kiállítást, azoknak jó szívvel tudjuk ajánlani a Koszta Múzeum állandó kiállítását, sőt Szentes város megtekintését is.


Néhány azon tárgyak közül, amelyeket Farkas Bertalan a világűrben használt

A kiállítás a Koszta József Múzeumban (Szentes, Kossuth tér 1.) október 27-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10 órától, hétköznapokon 17 óráig, hétvégén 18 óráig. A kiállítás megrendezését Szentes Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csillagszekér Planetárium és három helyi vállalkozás, az Árpád-Agrár Zrt., a Dél-alföldi Kertészek Szövetsége és a Hunorcoop Zrt. támogatta.

A szentesi Koszta József Múzeum Szojuz-36: Első magyar az űrben című nagyszabású kiállításának bemutatkozó kisfilmje. (Forrás: Koszta TV, YouTube)

A szentesi kiállítás időszakába – talán nem véletlenül – beleesik Farkas Bertalan 70. születésnapja. Az első magyar űrhajós épp ma 70 éve, 1949. augusztus 2-án született Gyulaházán. Ebből az alkalomból az Űrvilág szerkesztői és olvasói nevében is kívánunk neki további sikereket, boldogságot és egészséget!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020