Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A 35. évforduló elé
(Rovat: Magyar a világűrben - 2015.05.23 11:15.)

Kedden lesz 35 éve, hogy Farkas Bertalan a Szojuz-36 fedélzetén elindult a világűrbe. Programokat is ajánlunk.

Az első és mindmáig egyetlen magyar űrhajós társa Valerij Kubaszov volt. A start Bajkonurból 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20:20-kor történt. A szocialista országok űrkutatási együttműködését összefogó Interkozmosz program keretében a Szaljut-6 szovjet űrállomáson dolgoztak, Leonyid Popovval és Valerij Rjuminnal együtt. Június 3-án a Szojuz-35 űrhajóval tértek vissza a Földre.

Farkas Bertalan űrrepülésének történetével, a kísérleti programmal a korábbi „kerek” évfordulók alkalmával az Űrvilág cikkeiben számos alkalommal foglalkoztunk. Két évvel ezelőtt interjút adott nekünk az első magyar űrhajós. Ezek a korábbi írásaink elérhetők archívumunkban, és néhány itt, a lap aljáról is.

Akik nem csak olvasni, de ünnepelni és emlékezni szeretnének a jeles évfordulón, azok is megtalálhatják a számukra érdekes programot. Korábban már ajánlottuk az Űr-lépték konferenciát, amely május 26-án 14 órakor kezdődik a Műegyetem központi épületének dísztermében.

Szintén május 26-án, 17 órakor Schuminszky Nándor tart előadást az Erzsébetligeti Színházban (1165 Budapest, Hunyadvár u. 43/b.) az első magyar űrrepülés évfordulója kapcsán.

Május 27-én a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ (1143 Budapest, Stefánia út 34-36.) programsorozatot szervez Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós tiszteletére, űrutazásának 35. évfordulója alkalmából. Délelőtt és kora délután előadások szerepelnek a programban. Ezeken a részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes jelentkezést kérnek. 16 órakor az emlékkiállításon, amelyen Farkas Bertalan néhány személyes tárgya mellett a csillagvárosi kiképzésről, a fedélzeti kísérletekről és az űrrepülésről, valamint a leszállásról készült fotókat, felvételeket, leírásokat tekinthetik meg az érdeklődők, alkalom lesz beszélgetni az űrhajóssal is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018