Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyaros űrételek – 26 éve
(Rovat: Magyar a világűrben - 2006.11.06 10:18.)

Az Index interjút közöl a Farkas Bertalan utazására készített űrételek fejlesztésének irányítójával.

Szenes Endréné akkoriban a budapesti Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet vezetője volt. Az élelmiszerbiológiai kutatásokra, űrhajósételek fejlesztésére 1978-ban kaptak megbízást. A magyar űrhajós sertéspörköltöt, libamájpástétomot, babsalátát, rakott káposztát, füstölt marhanyelvet, sült vagdaltat, csirkét és magyaros étvágyfalatnak nevezett disznósajtot vitt magának és szovjet űrhajóstársainak a Szaljut-6 űrállomásra. Az űrutazás nyolc napja alatt a költséges kutatási folyamat eredménye az utolsó pörköltkockáig elfogyott.


Minden konzervet kézzel állítottak össze, és kalocsai népművészeti motívumokkal díszített, különlegesen erős dobozokba töltötték.

Munk Veronika interjúja és további képek az alábbi linken érhetők el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019