Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Internet az űrből – Kínából is
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Kis űreszközök nagy szerepe , Kínai műholdak - 2020.01.16 15:15.)

Ma egy kis méretű kísérleti 5G kommunikációs műholdat indítottak Kínából, amely egy akár 1000 tagot számláló rendszer előfutára lehet.

Még csak január közepén járunk, de ez volt az ország harmadik műholdas startja 2020-ban. A Jinho-1 (Yinhe-1, más néven GS-SparkSat-03 vagy Galaxy-1) Csiucsüanból (Jiuquan) állt pályára egy modern, szilárd hajtóanyagú Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) rakétával. A start időpontja január 16-án, magyar idő szerint hajnali 5 órakor volt.


A rakéta az indítás előkészületei során. (Kép: Expace / CASIC)

A 227 kg tömegű műhold üzemeltetője a pekingi székhelyű GalaxySpace vállalat. A céget 2016-ban alapították abból a célból, hogy sorozatban gyártson olcsó, de nagy adatátviteli sebességet (10 gigabit/másodperc) nyújtó műholdakat egy alacsony pályás, globális lefedettségű 5G mobil kommunikációs hálózathoz.

A projekt együttműködő partnerei a China Aerospace Science and Technology Corporation (CAST), a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) és a China Electronics Technology Group Corporation (CETC). A „szélessávú internetet a világűrből ” fejlesztési hullámot meglovagolva a kínai cég ambiciózus terveiben akár 1000 tagú konstelláció szerepel, amelynek tagjai 500 és 1000 km közötti pályamagasságokban keringenek a Föld körül. Ha a tervek megvalósulnak, a földi telepítésű 5G kommunikációs hálózatokat kiegészítő rendszert kis méretű, megfizethető árú terminálokkal érhetik majd el a felhasználók, a szárazföldön, a tengereken és a levegőben is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020