Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indonéz távközlési hold indult
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2018.08.07 08:15.)

Méghozzá a SpaceX Falcon-9 rakétájával, a floridai Cape Canaveral 40-es starthelyéről.

Az indítás időpontja helyi időben az éjszaka közepére esett, magyar idő szerint augusztus 7-én reggel 7:18 volt. A rakéta hasznos terhe ezúttal a Telkom-4 (Merah Putih) nevű, indonéziai üzemeltetésű távközlési műhold, amely geostacionárius pályára tart. Az első rakétafokozat korábban (idén májusban) már repült – az volt a Falcon-9 legújabb, Block 5 jelű változatának bemutatkozása. (Most is rendben visszatért a tengeren úszó platformra.)


(Kép: SpaceX)

16 napon belül harmadszor használták a SpaceX rakétáját, ami az egyik leginkább eseménydús periódus a cég eddigi működése során. A mostani volt 2018-ban már a 15. alkalom, amikor Falcon-9-cel végeztek űrindítást. (Az előző indítás Kaliforniából történt július 25-én, az azt megelőző Floridából, július 22-én.) Valószínűleg a Falcon-9 következő startjára sem kell sokat várni: az legkorábban augusztus 23-án lesz ugyaninnen, Cape Canaveral 40-es indítóállásából, a kanadai Telstar-19V távközlési holddal. (Ezt eredetileg egy héttel korábbra tervezték.)


A Merah Putih (Telkom-4) műhold 60 C-sávú transzponderével távközlési szolgáltatásokat (internetes adatátvitelt és telefonos kapcsolatot) nyújt majd dél- és délkelet-ázsiai, elsősorban indonéziai és indiai megrendelők számára. Üzemeltetője a PT Telkom Indonesia, gyártója az amerikai SSL cég. (Kép: SSL)

Az új indonéz műhold a hírek szerint valamivel a tervezett idő előtt készült el. Nem is baj, hiszen a Telkom-1 felváltására szánják, amely tavaly egy váratlan és rejtélyes meghibásodás miatt leállt és darabjai is leváltak. A mág 1999-ben pályára állított Telkom-1-et idén szerették volna kivonni a működésből, így az átmeneti időre a Telkom Indonesia kénytelen volt az adatforgalmat átirányítani más távközlési műholdakra.

A Merah Putih tervezett működési élettartama 16 év, állomáshelye a 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályaíven 108° keleti hosszúság fölött lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018