Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Blagoveszt-12L
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz alkalmazási holdak - 2018.04.19 13:15.)

A kettős katonai–polgári hasznosítású orosz távközlési holdat egy Proton rakéta állította pályára Bajkonurból.

A Blagoveszt-12L (Kozmosz-2526) a nem egészen egy évvel ezelőtt, 2017 augusztusában indított 11L jelzésű társát követi. A tervek szerint ebből a műholdsorozatból még két példány készül, 2020-ig felbocsáthatják mindet. A mostani – tavaly decemberről nyilvánosságra nem került okok miatt áthúzódott – startra magyar idő szerint április 19-én, nem sokkal éjfél után, 0:12-kor került sor a kazahsztáni indítóhelyről. A Proton-M hordozórakéta állította Föld körüli pályára az űreszközt, majd a végső pálya kialakítását a Briz-M végfokozat végezte el, több mint 9 óra elteltével. A műhold egyelőre elnyúlt átmeneti pályára került, ahonnan saját hajtóműveinek használatával éri el a 36 ezer km körüli geostacionárius magasságot.

A kormányzati tulajdonban levő Blagoveszt-12L tervezett aktív élettartama legalább 15 év. A fedélzeti Ka- és Q-sávú transzponderei segítségével nagy adatátviteli kapacitású internetes, hang- és videóforgalmazást, televíziós és rádiós adások sugárzását tervezik vele. A műhold a Resetnyev vállalat Ekszpressz-2000 jelzésű platformjára épült. A fedélzeti távközlési berendezéseket a Thales Alenia Space szállította. Újdonság a nagy frekvenciájú, nagy sávszélességet kínáló Q-sávú átvitel. Ez az egyik első olyan távközlési hold, amely operatív módon alkalmazza a Q-sávot. Állomáshelye 128° keleti hosszúság fölött lesz.

A Proton csak lassan veszi fel az indításoknak azt a tempóját, ami az elmúlt egy-két évben lelassult, a rakétával kapcsolatos technikai problémák miatt. Az orosz nehézrakéta legutóbb tavaly szeptember végén startolt, 2017-ben összesen négy alkalommal használták. Az idei tervekben még számos start szerepel ugyan, de kétséges, hogy ezek közül mind meg is valósulhat-e még 2018 folyamán. Ha minden igaz, a következő Proton start három orosz GLONASSZ navigációs műhold indítása lehet, valamikor a harmadik negyedévben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020