Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hispasat 30W-6
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2018.03.07 07:15.)

A spanyol geostacionárius távközlési holdat a SpaceX Falcon-9 rakétájával állították pályára Floridából.

A start március 6-án, magyar idő szerint 6:33-kor (helyben éjfél után 33 perccel) történt Cape Canaveral 40. számú indítóhelyéről. A mostani volt a Falcon-9 rakéta kereken ötvenedik startja.


(Kép: SpaceX)

Eredetileg már februárra tervezték, de a SpaceX az orrkúppal kapcsolatban további teszteket tartott még szükségesnek. Az is felmerült, hogy a Falcon-9 indítása csupán 16 és fél órával előzze meg az Atlas-5 rakétáét, amely március 1-jén állította pályára a GOES-S amerikai meteorológiai holdat a szomszédos (alig 3 km-re fekvő) 41-es starthelyről. S bár a bázist üzemeltető Amerikai Légierő fel volt készülve, hogy mindkét startot kiszolgálja – ilyen gyors egymásutánra Cape Canaveral közel négy évtizedes múltjában nem lett volna példa –, végül mégis az óvatosság döntött. Nem szerették volna ugyanis megkockáztatni, hogy az Atlas-5 tetején várakozó GOES-S egy esetleges baleset következtében megsérüljön.

A Hispasat cég új műholdja – amint a jelöléséből is kikövetkeztethető – a nyugati 30°-os hosszúsági kör és az Egyenlítő metszéspontja fölé tart, ahol közel 36 ezer km magasban keringve távközlési szolgáltatásokat (videós és szélessávú adatátvitelt) nyújt majd felhasználóinak. A geostacionárius pályán a műholdak keringési ideje megegyezik a Föld tengely körüli forgásának periódusával, így ezek az űreszközök a felszínről megfigyelve állni látszanak az égen.


A 6,1 tonnás műhold a Space Systems/Loral (Palo alto, Kalifornia) épült, spanyol megrendelésre. (Kép: SSL)

A Hispasat 30W-6 (más néven Hispasat-1F) egy ugyancsak Floridából, még 2002-ben indított, már kiöregedő társát (Hispasat-1D) váltja fel. Lefedettségi területébe Európa, Észak-Afrika és Latin-Amerika tartozik majd. Tervezett élettartama 15 év.

A Falcon-9 rakéta elhasznált első fokozata ezúttal az Atlanti-óceánban végezte, nem hasznosítják újra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020