Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz távközlési hold Protonnal
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz alkalmazási holdak - 2017.08.18 06:15.)

A nehézrakéta Bajkonurból állította pályára a kettős – katonai és polgári – feladattal készült Blagoveszt-11L műholdat.

Az űreszköz geostacionárius pályán, 45° keleti hosszúságnál működik majd, feladata például szélessávú internetkapcsolat biztosítása, videokonferenciák adatforgalmának lebonyolítása, televíziós és rádiós műsorsugárzás lesz. Fedélzetén C- és Ka-sávú transzpondereket helyeztek el. A Briz-M végfokozattal felszerelt Proton-M rakéta a kazahsztáni Bajkonurból indult, magyar idő szerint augusztus 17-én 0:07-kor (világidőben ekkor még augusztus 16. volt, így a hivatalos startlistákra ahhoz a naphoz rendelve kerül az orosz műhold).

A Blagoveszt-11L (Blagovest-11L) egy sorozat első tagja, a Resetnyev vállalat Ekszpressz-2000 platformjára épült. Tizenöt éves hasznos élettartamot szánnak neki. Most a Briz végfokozat többszöri begyújtása után elnyúlt átmeneti pályára került, onnan saját hajtóműveivel éri el a kívánt 36 ezer km-es magasságú körpályát. Az elkövetkező években még három hasonló Blagoveszt hold pályára állítását tervezik.

A Proton rakéta indításai most a tervek szerint felgyorsulnak, két szeptemberi start is szerepel a listán. Míg a mostani az orosz szövetségi űrprogram része volt, a következő kettőt kereskedelmi alapon az ILS (International Launch Services) szervezi. Proton rakéta idén először június elején indult, előtte viszont egy éven át hosszú szünetet tartottak, a rakétahajtóművek minőségi problémáit igyekeztek orvosolni. A következő Proton szeptember 9-én a spanyol Amazonas-5 távközlési holdat, 28-án pedig a Hong Kong-i AsiaSat-9-et állíthatja pályára, ha minden a tervek szerint alakul. A két űreszközt már Bajkonurban készítik elő a startra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020