Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

TDRS-M: augusztus végére halasztva
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az Űrállomás és az USA - 2017.07.27 15:15.)

A NASA a start előkészületei során bekövetkezett sérülés miatt a hónap elejéről a végre kénytelen tolni új geostacionárius adatátjátszó műholdjának indítását.

Az amerikai űrhivatal július 26-i közleménye szerint a TDRS (Tracking and Data Relay Satellite) sorozat M jelzésű tagja augusztus 20-án indulhat a floridai Cape Canaveralről egy Atlas-5 rakétával. Korábban a startot augusztus 3-ára tervezték, az előkészületek rendben zajlottak, de közbejött egy szokatlan incidens. Az Astrotech cégnek a floridai Titusville-ben levő csarnokában július 14-én megsérült a műhold egyik S-sávú kommunikációs antennája. Ebből a berendezésből kettő található az űreszközön, a műhold és a földi irányítók közötti kapcsolattartás céljára.


A TDRS-M startelőkészületei. (Kép: William Harwood / Spaceflight Now)

Sem a NASA, sem a gyártó Boeing nem közölt különösebb részeteket a sérülés körülményeiről, ami állítólag akkor következett be, amikor a műholdat egy daruval mozgatták. Mindenesetre a berendezést kicserélik, ami némi időbe telik, ezért került augusztus végére a startdátum.

A TDRS-M az amerikai adatátjátszó műholdak legújabb generációs sorozatának harmadik és egyben utolsó darabja. Ezeket a Boeing építette egy 2007-es szerződés alapján. A geostacionárius pályára szánt műhold fontos feladata a rendszer többi, a Föld körül elosztva keringő tagjával együtt az alacsony pályás űreszközök – például a Nemzetközi Űrállomás, a Hubble-űrtávcső vagy földmegfigyelő műholdak – és a földi irányírás folyamatos rádiókapcsolatának biztosítása. Ebből a célból a fedélzeten Ka-, Ku- és S-sávú kommunikációra alkalmas antennák kaptak helyet.


(Kép: NASA)

A TDRS-M sikeres startját követően a rendszer működőképessége legalább a 2020-as évek közepéig biztosítottnak látszik. Közben lesz idő gondolkodni a folytatáson.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020