Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb tíz Iridium Next műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, SpaceX - 2017.06.26 07:15.)

Az Iridium mobil távközlési rendszerének frissítésére Kaliforniából, egy Falcon-9 rakétával indultak az űreszközök.

A SpaceX alig több mint két napon belül másodszor hajtott végre sikeres műholdindítást. Míg egy Falcon-9 rakéta pénteken a floridai Kennedy Űrközpontból pályára állította a BulgariaSat-1 geostacionárius műsorszóró műholdat, addig a kaliforniai Vandenberg Légitámaszponton már javában folytak egy másik Falcon-9 startelőkészületei. Ez a rakéta június 25-én, magyar idő szerint 22:25-kor indította az Iridium Next műholdsorozat legújabb tíz tagját. A SpaceX eddig még nem hajtott végre időben ennyire közeli két startot, de mindkét helyen külön szakembergárda felügyelte a műveleteket. Így az indítások és a velük járó előkészületek elvileg egymástól függetlenül zajlottak.


Az alacsony Föld körüli pályákra szánt tíz Iridium Next műhold, mielőtt bezárul fölöttük a Falcon-9 rakéta orrkúpja. (Kép: Iridium)

Az Iridium műholdrendszere mobil eszközök közötti hang- és adatátviteli szolgáltatást nyújt. Az űreszközök a Föld körül elosztva, alacsony (780 km-es) pályákon keringenek, hogy mindig és mindenhol biztosítsanak a horizont fölött tartózkodó űrbeli átjátszóállomásokat a rendszer felhasználói számára. A kiöregedőben levő műholdrendszer felfrissítése új generációs eszközökkel idén januárban kezdődött, ugyancsak egy Falcon-9 rakétával, szintén a kaliforniai starthelyről. Az első 10 Iridum Next beüzemeléséről és a rendszer működéséről nemrég részletesen írtunk. Az Iridum a jövő év közepéig teljesen le szeretné cserélni a még „múlt századi” műholdrendszerének tagjait.


Egy Iridium Next műhold a Föld körül. (Fantáziakép: Thales Alenia Space)

Az Iridium a SpaceX Falcon-9 rakétájára bízta az új generációs holdjainak űrbe juttatását, a mostani a tervezett nyolc közül a második indítás volt. Az űreszközök a Thales Alenia Space és az Orbital ATK együttműködésében épültek, méretük egy kis autóéval vezekszik, hajtóanyaggal feltöltve egyenként 860 kg a starttömegük.

A Falcon-9 rakéta első fokozata dolga végeztével most is visszatért, a függőleges leszállás helyéül kijelölt úszó platformot a Csendes-óceánra, a Vandenberg Légitámaszponttól délre irányították.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018