Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan indul a SES-10 műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2017.03.22 13:15.)

Most először alkalmazzák majd a SpaceX Falcon-9 rakétájának újrahasznosított első fokozatát.

Az Astra műholdas hálózata már több mint 20 éve biztosít megbízható televíziós, rádiós közvetítéseket és multimédia szolgáltatásokat Európa-szerte a telített földfelszíni és kábeltévés, valamint internetes piacokon. Nemrég ezen műholdak üzemeltetője, a SES bejelentette, hogy legújabb műholdjuk, a SES-10 a tervek szerint még márciusban pályára áll a SpaceX Falcon 9-es újrafelhasználható hordozórakétájának segítségével, hogy geostacionárius pályáján növelje a SES kapacitását Latin-Amerikában.

Hogyan jutott el a felbocsátásig a műhold? Ki volt a gyártója, és mi lesz a feladata? A SES Astra sajtóközleménye alapján felfedjük a részleteket és az előkészületek során készült képeket.

A SES-10 feladata

A SES-10 multifunkciós műhold az első olyan SES műhold, amely teljes mértékben a latin-amerikai térséget szolgálja. A szatellit a 67°-os nyugati hosszúságnál levő pozícióból 55 db transzponderrel felszerelve biztosít extra kapacitást az érintett területeken, eleget téve a különböző igényeknek az üzleti, a videós, az adattovábbítási, valamint a közlekedési szektorban egész Latin-Amerikában, beleértve az olyan félreeső, távoli területeket, mint Amazónia, Patagónia vagy a Karib-térség. A SES-10 kapacitása a tengeren és a repülőgépek fedélzetén biztosított internetes kapcsolathoz is hozzájárul.

Hogyan készült?


A SES-10 Franciaországban, Toulouse-ban készült, gyártója az Airbus Defence and Space vállalat. A műhold a 45. olyan szatellit, amely a megbízható Eurostar E300 platformra épült és a 10. Eurostar műhold, ami elektromos meghajtást (ionhajtóművet) használ a pályán maradáshoz.


A SES-10 elektromos hajtóművet használ majd a manővereihez, kémiai hajtóművet pedig a kezdeti emelkedéshez, illetve a pályára álláshoz és néhány további manőverhez. A szerkezetet frekvenciagyorsító, távirányítható rádiós vevőkészülékekkel szerelték fel, hogy növeljék a földi irányítás, illetve összeköttetés alkalmazkodóképességét. A műhold tervezett élettartama 15 év, indulási tömege 5 300 kg, teljesítménye pedig 13 kW.


A műholdat már idén januárban elszállították a floridai Cape Canaveral bázisra, tervezett felbocsátásának helyszínére.


(Képek: SES / Airbus Defence and Space)

Az Airbus számos, az európai háztartásoknak több ezer szabadon fogható televíziós csatornát és rádióadót is biztosító Astra műholdnak volt a gyártója az elmúlt években, úgy mint az Astra-5B, az Astra-2E, az Astra-2F vagy az Astra-2G. Ezen Astra műholdak mindegyike felkészült az Ultra HD (UHD) tartalmak továbbítására is, amit több sikeres élő UHD közvetítés bizonyított már.

Az Airbus az Ariane-5 hordozórakéta vezető kivitelezője, ez a rakéta állította pályára az Astra-5B műholdat 2014-ben a Francia Guyanában található űrközpontból. Az Astra-5B műholdas (DTH) és kábeles TV-szolgáltatásokat, IP-alapú applikációkat, valamint digitális földfelszíni televíziós hálózatokhoz való hozzáférést biztosít Kelet-Európában és a szomszédos piacokon a keleti 31,5°-os orbitális pozícióból. Nem beszélve arról, hogy az L-sávú tartományban az EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) számára a műholdas (GPS) helymeghatározás pontosságát javító jelek továbbítását is biztosítja.

A start

A SpaceX és a SES tavaly augusztusi megállapodása szerint a SES-10-et 2017 márciusának második felében bocsátják fel. A SES-10 lesz az első műhold, amit a SpaceX kétfokozatú Falcon 9 hordozórakétájának újra felhasznált első fokozata alkalmazásával állítanak pályára az Amerikai Légierő floridai Cape Canaveral bázisáról. A Falcon-9 kiváló teljesítménye lecsökkentette egy másik SES műhold, a SES-9 végső pályára juttatásának idejét 2016-ban.

A SES-10 jövője

Az Andok Közösség országaival (Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Peru) kötött megállapodás értelmében a SES-10 a Simón Bolivar-2 műholdhálózat részeként működik majd a jövőben, kiváltva a SES jelenleg működő AMC-3 és AMC-4 műholdjainak kapacitását a nyugati 67°-os pozícióban. A SES-10 által biztosított extra kapacitás ideális eszköz a műsorszolgáltatók kezében ahhoz, hogy kielégítsék a latin-amerikai piacon jelentkező egyre növekvő igényeket a jobb képminőség iránt, ahol 2025-ig több mint 80 UHD csatorna megjelenése várható. A SES videószolgáltatásai révén a műhold képessé teszi a műsorszolgáltatókat arra, hogy az általuk több platformon is közvetített tartalmakkal a lehető legjobb felhasználói élményt biztosítsák fogyasztóik számára. (Forrás: SES sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018