Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az idei utolsó Ariane-5 start
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2016.12.22 13:15.)

Tegnap egy brazil és egy japán geostacionárius távközlési holdat állított pályára az európai nehézrakéra a francia guyanai Kourou űrközpontból.

A start december 21-én, magyar idő szerint 21:30-kor történt az európai kezelésben levő dél-amerikai indítóhelyről, az Egyenlítőhöz közel. Az Ariane-5-nek 2016-ban ez volt a hetedik startja, ami csúcsbeállításnak számít. Korábban 2008-ban és 2012-ben is ugyanennyi alkalommal használták az európai nehézrakétát.


A kouroui irányítóközpontban ünnepivé vált a hangulat, ahogy az Araine-5 rakéta mindkét hasznos terhe önállósodott és elérte a tervezett elnyúlt átmeneti pályáját. (Kép: Spaceflight Now / Arianespace)

Az Ariane-5 orrkúpja alatt a 36 ezer km magasan húzódó geostacionárius pályára szánt brazil Star One-D1 és japán JCSAT-15 műhold foglalt helyet. Mindkét űreszközt ugyanaz a gyártó, a kaliforniai székhelyű Space Systems/Loral készítette, minimum 15 éves névleges élettartamra.

A 6,4 tonnás Star One-D1 televíziós és rádiós adásokat közvetít majd a háztartásokba, szélessávú internetkapcsolatot, nagysebességű telefonos és adatátviteli szolgáltatásokat nyújt Brazília, valamint Mexikó és más latin-amerikai országok lakóinak. Üzemeltetője a brazil Embratel Star One vállalat, amely jelenleg a 2000-ben indított és így már kiöregedőben levő Brasilsat-B4 holdat használja.

A 3,4 tonna tömegű JCSAT-15 tulajdonosa a tokiói székhelyű SKY Perfect JSAT vállalat. Ennek a műholdnak a lefedettségi területe Japánt és a környező térséget érinti. Az általa leváltandó, ugyancsak 2000-ben pályára állított régi távközlési hold az N-SAT-110. A JCSAT-15 fő felhasználási területe televíziós műsorszórás lesz, de adatátvitelre, hajók és repülőgépek műholdas távközlési kiszolgálására is alkalmazzák majd.

Indul az Ariane-5, idén utoljára! (Videó: CNES CSG)

A szerdai, VA234 jelzésű repülés volt az Ariane-5 rakéta sorrendben 90. startja. A 234-es a teljes Ariane rakétacsaládra vonatkozó sorszám: az első Ariane-1 rakéta 1979-ben, karácsony napján mutatkozott be.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020