Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Sea Launch ismét visszatért
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2014.05.27 14:15.)

Az úszó tengeri platformról 2013 februárja óta most először indítottak űreszközt, az Eutelsat-3B geostacionárius távközlési műholdat.

Az ukrán gyártmányú Zenyit-3SL hordozórakéta május 26-án, magyar idő szerint 23:10-kor emelkedett fel a Csendes-óceán egyenlítői vizein (154° nyugati hosszúságnál) állomásozó Odyssey platformról. A rakéta hasznos terhe, a közel 6 tonnás Eutelsat-3B műhold mintegy egy óra elteltével önállósult. Elnyúlt átmeneti pályára került, ahonnan a geostacionárius körpályát saját hajtóműveivel éri majd el. A Sea Launch a legutóbbi startkísérlete során, tavaly februárban elvesztette az Intelsat cég egyik holdját. Akkor a Zenyit rakéta első fokozata nem működött megfelelően. Most az indítás teljes siker volt, röviddel a pályára állása után a műholddal a földi irányítók felvették a rádiókapcsolatot.


(Kép: Airbus Defence & Space)

Az Eutelsat-3B pozíciója a 36 ezer km magas geostacionárius körpályán 3° keleti hosszúság fölött lesz. Tizenöt évesre tervezett élettartama alatt innen európai, afrikai, közép-keleti, közép-ázsiai és latin-amerikai felhasználókat is szolgál majd. Az Airbus Defence & Space által épített műholdon 10 antenna és 51 transzponder repül (közülük 30 Ku-, 12 C- és 9 Ka-sávú). Feladata televíziós műsorszórás háztartásokba, internet-hozzáférés és adatkapcsolat biztosítása lesz.

A hétfői start a Sea Launch 36. indítási kísérlete volt 1999 óta, eddig három Eutelsat tulajdonú műholdat juttattak a világűrbe. A következő start akár 2015 januárjában megtörténhet, de hogy akkor mi lehet a Zenyit rakéta hasznos terhe, az még nem dőlt el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020