Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

AMOS-4: a Zenyit rakéta visszatérése
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2013.09.02 07:15.)

Az izraeli távközlési műhold szombat éjjel állt pályára Bajkonurból.

A tengeri indítóplatformjáról ismert Sea Launch cég szárazföldi divíziója, a Land Launch a kazahsztáni űrrepülőtérről egy Zenyit-3SLB hordozórakétával indította a geostacionárius pályára szánt AMOS-4 műholdat. A start időpontja augusztus 31-én, magyar idő szerint 22:05-kor volt. Közel hat óra telt el, amíg a műveletet sikeresnek lehetett nyilvánítani: az űreszköz a tervezett átmeneti pályára állt. Innen saját hajtóműveivel alakítja ki a 36 ezer km magas körpályáját az Egyenlítő síkjában.


Az AMOS-4 Bajkonur 45-ös startállásáról emelkedett a magasba, a Zenyit rakéta 3SLB változatával és egy Block DM-SLB végfokozattal. (Kép: Land Launch)

Legutóbb, idén februárban a hordozórakéta tengerről indított, 3SL jelzésű, háromfokozatú változata mondott kudarcot. Ez az Intelsat-27 műhold vesztét okozta. A mostani start elől csak májusban hárult el az adminisztratív akadály, miután kivizsgálták az akkori hiba okát és megtették a szükséges intézkedéseket az ellenőrzési és tesztelési eljárások javítására.

Az AMOS-4 volt a Land Launch hatodik indítása 2008 áprilisa óta (mind sikeres). Az izraeli távközlési holdak sorozatából már a másodikat állította pályára ez a cég. Az AMOS-4 fedélzetén Ku- és Ka-sávú transzpondereket helyeztek el. Lehetséges elérési területe Oroszországtól Indián át Közép-Európáig terjed. Szolgáltatásai között televíziós műsorsugárzás és szélessávú internetkapcsolat is szerepel. Helye a geostacionárius pályán 65° keleti hosszúság fölött lesz. Az izraeli műholdüzemeltető flottájában jelenleg az AMOS-2 és -3 (4° nyugati hosszúság) és az AMOS-5 (17° keleti hosszúság) működik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020