Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane-5: évzáró két műholddal
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, A nemzetbiztonságért - 2012.12.20 10:15.)

Brit és mexikói távközlési holdak pályára állításával búcsúzott az európai nehézrakéta a sikeres 2012-es évtől.

Az Ariane-5 a szokott helyről, a Francia Guyanában fekvő Kourou űrközpontból startolt december 19-én, magyar idő szerint 22:49-kor. Ez volt idén a hordozórakéta hetedik repülése, összességében már a hatvanhetedik.


Az Ariane-5 VA211-es jelű repülése volt idén a hetedik és egyben az utolsó. (Kép: Arianespace)

A geostacionárius pálya felé tartó hasznos terhek közül az első a brit Skynet-5D műhold volt, amely a brit hadsereget és szövetségeseit szolgálja majd, biztonságos, titkosított, szélessávú műholdas adatátviteli csatornákkal. Az Astrium által épített űreszköz a már pályán levő három másik Skynet holdhoz csatlakozik, hogy a rendszer még jobb földi lefedettséget biztosítson. Majdani pozíciója (53° keleti hosszúság) arra enged következtetni, hogy a Közép-Keleten erősítik vele a távközlési kapacitást.


A 4,8 tonnás Skynet-5D az Astrium E3000-es platformját felhasználva épült. Hajtóanyagtartályai a kereskedelmi távközlési holdakon megszokottnál nagyobbak, hogy a pályán jobb manőverező képességet biztosítsanak. (Fantáziakép: EADS Astrium)

Az Ariane-5-tel feljuttatott másik műhold, a közel 3 tonnás Mexsat Bicentenario (más néven Mexsat-3) az Orbital Sciences cégnél épült. A fővállalkozó, a Boeing egy három műholdból álló rendszer és a hozzá tartozó földi állomáshálózat kiépítésére szerződött a mexikói kormánnyal. A 114,9°-os nyugati hosszúság fölött állomásozva a geostacionárius pályán, a Mexsat-3 12 C-sávú és 12 Ku-sávú transzponderével rögzített helyzetű földi állomások közötti adatátvitelre lesz alkalmas Mexikóban és környékén. Alkalmazási területei: internetes és telefonos adatátvitel, videokonferenciák, távoktatás és távgyógyítás. A Boeing építi a rendszer két nagyobb holdját, amelyek mobil felhasználók kiszolgálására is alkalmasak lesznek.


A Mexsat Bicentenario az Orbital Sciences GEOStar-2 műholdplatformjára épült. (Fantáziakép: Orbital Sciences)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020