Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Intelsat-23
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Orosz hordozórakéták - 2012.10.15 06:15.)

Újra munkában az augusztusban kudarcot vallott Proton rakéta: az Intelsat-23 távközlési műholdat állította pályára, sikerrel.

Az augusztus eleji kudarc – egy orosz és egy indonéz hold elvesztése – oka a hordozórakéta Briz-M végfokozatának elégtelen működése volt. Mostanra sikerült lezárni a vizsgálódást, így lehetővé vált, hogy az orosz Proton rakéták kereskedelmi hasznosítását végző ILS (International Launch Services) cég Bajkonurból pályára állítsa az Intelsat-23 geostacionárius távközlési holdat. A startra október 14-én, magyar idő szerint 10:37-kor került sor. Ez volt idén a nyolcadik start Protonnal, beleszámítva nem csak a kereskedelmi, de az orosz kormányzati megrendeléseket is. Az augusztus 6-i kudarc következtében lemondani kényszerült a rakétát és a végfokozatot is gyártó Hrunyicsev vállalat főigazgatója. Bár az előző indítás kudarca nem érintette közvetlenül az ILS-t, az amerikai székhelyű vegyesvállalatnál gyűlnek a kielégítetlen megrendelések, így számukra is fontos, hogy ütemesen beinduljanak a startok.


Az Intelsat-23 földi tesztelés közben. (Kép: Orbital Sciences)

Az Intelsat műholdüzemeltető legújabb, 23-as számú távközlési holdját az Orbital Sciences vállalat gyártotta. A 2,68 tonnás űreszköz 36 ezer km magas geostacionárius pályára kerül, 53° nyugati hosszúság fölötti pozícióba. Ügyfelei Nyugat-Európából, Afrikából, Észak- és Dél-Amerikából, a Karib-tenger térségéből, valamint az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán egyes szigeteiről kerülnek majd ki. Üzembe helyezése után főleg adatátviteli szolgáltatásokat nyújt, fedélzetén 25 Ku- és 24 C-sávú transzponderrel. Az 1996-ban felbocsátott, immár kiöregedő Intelsat-707-et váltja majd fel. Az új műhold tervezett élettartama a modern geostacionárius távközlési űreszközöknél megszokott 15 év.

Az összeszerelt Proton-M rakéta, Briz-M végfokozat és az orrkúp alatt levő Intelsat-23 műhold kiszállítása és felállítása a kazahsztáni starthelyre, október 10-én. (Film: Roszkoszmosz)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020