Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dupla start Ariane-5-tel
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Navigáció és térképészet , Biztonságos közlekedés - 2012.09.29 08:30.)

Egy európai televíziós műsorszóró hold és egy indiai távközlési hold állt pályára az európai nehézrakéta idei ötödik startjával.

Az Ariane-5 VA209-es jelzésű, sorrendben a 65. repülése a francia guyanai Kouruo űrközpontból szeptember 28-án, magyar idő szerint nem sokkal éjfél előtt, 23:18-kor kezdődött. Az Astra-2F és a GSAT-10 jelű műholdak 27, illetve 30 perc elteltével rendben geostacionárius átmeneti pályára kerültek. Innen később saját hajtóműveik segítségével emelik meg a pálya földközeli pontjának magasságát, és alakítják ki az 1 napos keringési idejű körpályát az Egyenlítő fölött. (Az elnyúlt átmeneti pálya földtávoli pontja eléri a 36 ezer km-es geostacionárius magasságot, földközelben azonban kezdetben csak 250 km-re keringenek a műholdak a felszín felett.)

A televíziós műsorszóró Astra-2F végleges pozíciója 28.2° keleti hosszúság fölött lesz. A háztartásokba sugárzott tévéműsorokat Európa, a Közép-Kelet és Afrika lakói élvezhetik majd. A luxemburgi széklyelyű SES vállalat által üzemeltetett űreszközről származó adásokat közvetlenül, vagy a kábeltévé-hálózatokon keresztül mintegy 135 millió háztartásban nézik majd. A 15 éves működésre szánt új Astra-2F az öregedő Astra-2B helyét veszi majd át. A most szolgáló régi hold szintén Ariane-5 rakétával startolt, még 2000 szeptemberében.

A GSAT-10 még keletebbre, 83° keleti hosszúság fölé tart. Innen távközlési és műsorszóró szolgáltatásokat végez, és navigációs jeleket is sugároz, elsősorban indiai felhasználóknak. Ez az eddigi legnagyobb műhold, amit Indiában építettek (3435 kg). A 15 éves élettartamúra tervezett űreszköz egyik feladata a GAGAN (GPS aided Geo Augmented Navigation) rendszer rádiójeleinek sugárzása. Ez az amerikai GPS navigációs műholdakkal elérhető valós idejű helymeghatározást pontosítja és teszi megbízhatóvá. Egyik fő felhasználója a polgári légi közlekedés.

Az Ariane-5 rakéta mostani, idei ötödik startjával 10,211 tonna tömeg emelkedett fel, amiből a két műhold tömege 9401 kg volt. Szinte már megszokott a rekordjavítás, de érdemes megemlíteni, hogy eddig ez volt a legnagyobb össztömeg, amit Ariane-5 ECA hordozórakétával indítottak. Az 1996 óta szolgáló nehézrakéta 65 repüléséből 61 volt sikeres. 2003 óta minden start rendben lezajlott, így ez volt egyhuzamban az 51. siker az Ariane-5-tel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020