Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane-5: az ötvenedik siker egyhuzamban
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az Ariane rakéták - 2012.08.04 07:15.)

Európa megbízható nehézrakétája két távközlési műholdat állított pályára. Új rekord is született: a mostani volt eddig a legnagyobb tömeg, ami Ariane-5-tel indult.

Az Ariane-5 hordozórakéta startjára augusztus 2-án, magyar idő szerint 22:54-kor került sor Dél-Amerikából, a Francia Guyana atlanti partvidékén fekvő Kourou űrközpontból. A hasznos teher két, geostacionárius átmeneti pályára állított távközlési műhold, az Intelsat-20 és a Hylas-2 volt.


Az Ariane-5 VA208-as jelű repülése, nyolc másodperccel a start után. (Kép: ESA / Arianespace)

Idén már negyedszer használták a nagyteljesítményű európai hordozórakétát. Ami még figyelemre méltóbb, az az ötvenes sikersorozat. 2003 óta ugyanis mind az 50 Ariane-5 start rendben lezajlott. (Az 1996-ban bemutatkozott hordozórakéta-típus teljes eddigi statisztikája: 64 repülés, 60 siker.)

A két műhold, és az azokat a rakétához kapcsoló adapter össztömege 10 183 kg volt, ami az Ariane-5-tel indított eddigi legnagyobb hasznos teher. Az 50,5 m magas rakéta teljes indítási tömege egyébként 780 tonna volt. Az elért elnyúlt átmeneti pálya földközeli pontjának magassága 250 km, az Egyenlítő síkjához képest mért hajlásszöge 6°. Földtávolban 36 ezer km magasságig jutnak rajta a műholdak, amelyek az elkövetkező hetekben saját hajtóműveikkel fokozatosan emelik meg pályájukat úgy, hogy az Egyenlítő felett húzódó, 36 ezer km magas körpályára kerüljenek. A számukra kijelölt geostacionárius pozíciókból kezdik meg távközlési szolgáltatásaikat.

Az Intelsat műholdüzemeltető 20-as számú holdját az amerikai Space Systems/Loral cég gyártotta. Tömege 6090 kg. Az Indiai-óceán (68,5° keleti hosszúság) fölé szánják, az Intelsat-7 és -10 feladatainak átvételére: telefonos, kép- és adatátviteli szolgáltatásokra európai, afrikai, orosz és közép-keleti felhasználóknak. Emellett televíziós műsorokat is sugároz majd ázsiai otthonokba. Az öregedő Intelsat-7 még 1998-ban, az Intelsat-10 2001-ben indult. Az új Intelsat-20 egyik különlegessége, hogy a mostanában épülő új kereskedelmi távközlési műholdaknál megszokott 15 év helyett tervezett működési élettartama 24 év! Fedélzetére 60 Ku- és 24 C-sávú transzpondert telepítettek.

A két műhold közül a brit Avanti Communications számára készített Hylas-2 a kisebb, tömege csak 3325 kg. Gyártója az amerikai Orbital Sciences. A 33,5° nyugati hosszúság fölötti geostacionárius pozícióból Ka-sávban, 24 transzponderel szélessávú internetes adatátviteli szolgáltatást nyújt. Jövendő megrendelői Európában, Afrikában és a Közép-Keleten találhatók.

Az Ariane-5 következő indítása szeptember közepére vátható. Ekkor ugyancsak kettős teherrel, az Astra-2F televíziós műsorszóró holddal és az indiai GSAT-10 távközlési holddal célozza meg a geostacionárius átmeneti pályát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020