Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rakétaindítások hete
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Navigáció és térképészet , Orosz tudományos műholdak - 2011.07.25 07:15.)

Amíg a világ az Atlantis utolsó repülésével volt elfoglalva, addig július 10. és 16. között hét rakéta indult az Egyesült Államokból, Oroszországból, Kínából és Indiából.

A meglepően eseménydús hetet a NASA két kisebb szuborbitális rakétája vezette be, amelyekkel a földi ionoszférát kutatták. A két start közt július 10-én mindössze 15 másodperc telt el, mindkettő az amerikai űrhivatal wallops-szigeti bázisáról, Virginia államból történt.

Július 11-én indult a kínai Tianlian-1B távközlési műhold, amelyet az emberes űrrepülések során a földi irányítás és az űrhajók közti kommunikációra is használnak majd. 13-án állítottak pályára egyszerre hat amerikai Globalstar mobil távközlési holdat Bajkonurból. (Ezekről a startokról korábban részletesebben beszámoltunk.)


A GSAT-12 startja. (Kép: ISRO)

Július 15-én India következett. A PSLV hordozórakéta 19. indítása alkalmával Sriharikota szigetéről emelkedett a magasba a GSAT-12 távközlési hold. A 8 éves élettartamra terezett űreszköz fő feladata az elszigetelt vidéki települések összekapcsolása az ország fejlett központjaival, távoktatás és távgyógyítás támogatása. Ehhez 12 C-sávú transzpondert használ. A GSAT-12 saját hajtóműveivel emeli meg a pályáját, és a 83° keleti hosszúság fölött kerül geostacionárius pozícióba, az INSAT-2E és INSAT-4A távközlési holdakhoz csatlakozva.

Magyar idő szerint már 16-án, 1:16-kor ugyancsak távközlési műholdak indultak, ezúttal orosz Proton rakétával, Bajkonurból. A két geostacionárius pályára szánt műhold egyike a SES World Skies cég SES-3 televíziós műsorszóró holdja. A másik a kazah kormány megrendelésére készült Kazsat-2. Az előbbi űreszköz az Egyesült Államokat és a Karib-tenger térségét szolgálja majd ki tévéadásokkal, szélessávú internetes adatátvitellel (103° nyugati hosszúság). Az utóbbi Kazahsztánba és Közép-Ázsiába juttat műholdas tévéadásokat (86,5° keleti hosszúság).

Július 16-án a GPS Block 2F-2 amerikai navigációs műhold floridai startjával zárult a különleges hét. Ha még az is hozzávesszük, hogy a „lendület” a következő héten 18-áig, az orosz RadioAstron rádiócsillagászati műhold startjáig is kitartott, akkor csattanós választ adhatunk azoknak az aggodalmaskodóknak, akik az amerikai űrrepülőgépek nyugdíjazásával hajlamosak mindjárt az egész űrkutatást temetni...

(A RadioAstronnal kapcsolatos friss hír, hogy 23-án sikeresen elvégeztek egy kritikus műveletet: kinyitották a Föld körüli pályán a 27 szegmensből álló, 10 m átmérőjű rádióantennát.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020