Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beragadt antenna
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2011.05.14 08:15.)

A nemrég felbocsátott New Dawn távközlési műhold egyik antennája nem akar kinyílni. A földi irányítók már mindenféle trükkel próbálkoztak, egyelőre sikertelenül.

Az Intelsat cég április 22-én felbocsátott, már végleges helyén, az Egyenlítő fölött 36 ezer km-rel húzódó geostacionárius pályán keringő mesterséges holdja nem tudja megkezdeni a működését. Fő feladata szélessávú adatátvitel lenne Afrika, Nyugat-Európa, a Közép-Kelet és Pakisztán között. Emellett televíziós műsorsugárzásra is tervezték.

A kommunikációs rendszer egyik, a nyugati oldalon levő C-sávú, 2,7 m-es méretű antennája a fedélzetről származó telemetriai adatok szerint nem nyílt ki, holott a parancsot megkapta erre a műveletre. A gyártó Orbital Sciences vállalat és a tulajdonos Intelsat műholdas távközlési cég szakemberei most azon fáradoznak, hogy megoldják a műszaki problémát és megmentsék a műholdat. Abból indulnak ki, hogy valamilyen mechanikai akadálya van az antenna kinyitásának. Ezért egy sor olyan manővert próbálnak ki, amellyel esély kinálkozhat a beragadt berendezés kiszabadítására – eddig sikertelenül. Az egyik eljárás a műhold testének óvatos „megrázása”, a fedélzeti hajtóművek segítségével. Egy másik próbálkozás során a beragadt antenna felőli rész a Nap felé fordították, hátha a felmelegedés miatt bekövetkező hőtágulás megteszi a magáét.


A New Dawn műhold Föld körüli pályán. A fantáziaképen nem csak a napelemtáblák, de az antennák is nyitva vannak. Ez utóbbiak közül az egyikkel küzdeni kell... (Kép: Intelsat)

Az Orbital Sciences szerint eddig még egyetlen általuk gyártott űreszközzel sem fordult elő ilyen hiba. Amíg meg nem oldják, addig aóvatosságból a másik, a Ku-sávú kommunikációért felelős, keleti oldali antennát meg sem kísérlik kinyitni. Ha rövidesen mégsem járnának sikerrel, akkor persze legalább azzal megpróbálkoznak majd. Ha viszont a másik antenna kinyílik, már kevesebb lehetőség marad a „durva” manőverekre, hiszen azok tönkretehetik az egyébként működőképes berendezést is.

Az egyik antennával kapcsolatos problémától eltekintve a 15 éves élettartamra tervezett műhold rendben működik. A napelemek kinyíltak, az energiaellátó rendszer üzemel. Az Intelsat rendelkezik biztosítással is arra az esetre, ha a műhold részben vagy egyáltalán nem tudna üzembe állni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020