Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új arab távközlési hold indult
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2010.06.05 10:00.)

A Badr-5 az Arabsat műholdüzemeltető vállalat két új, nagyteljesítményű űreszköze közül elsőként állt pályára. Proton rakétával indították.

A bajkonuri start magyar idő szerint 2010. június 3-ról 4-re virradó éjjel, pontban éjfélkor történt. Az orosz Proton hordozórakéta az amerikai székhelyű International Launch Services (ILS) vállalat szervezésében juttatta geostacionárius átmeneti pályára a Badr-5-öt. (A név jelentése arabul telihold.) A rakéta Briz-M végfokozata, mielőtt elvált volna űreszköztől, bő kilenc órával a start után végezte el az utolsó pályamódosító manővert.


(Kép: ILS)

Az Arab Satellite Communications Organization (röviden Arabsat) több millió háztartást ér el műholdas tévéadásokkal. Ügyfelei több mint 100 országban találhatók a Közép-Keleten, Afrikában, Európában és Ázsiában. Jelenleg működő geostacionárius műsorszóró holdjainak közbeiktatásával televíziós és rádiós csatornák százait közvetítik.

Az európai Astrium és Thales Alenia Space által épített Badr-5 a közvetlen műsorsugárzás mellett szélessávú internetes adatátviteli szolgáltatást is nyújt. 56 Ku-sávú és 4 Ka-sávú transzponderrel szerelték fel, tervezett élettartama 15 év. Az Egyenlítő fölött, 26° keleti hosszúságnál állomásozik majd. Itt jelenleg két régebbi műhold, az ugyancsak Proton rakétával 2006 novemberében indult Badr-4, és egy európai Ariane-5-tel 2008 júliusában feljuttatott Badr-6 működik.

Az új űreszköz nem csak tartalék kapacitás nyújt a meglevő mellé, de lehetőséget ad a szolgáltatások bővítésére. Egyszerre 700-nál is több tévéadás továbbítására képes.

A műholdüzemeltető következő űreszközének, az Arabsat-5A-nak a felbocsátására sem kell sokáig várni. A műhold június 23-án indulhat Ariane-5 rakétával Francia Guyanából. A Badr-5 és az Arabsat-5A a szaúd-arábiai székhelyű szervezet ötödik műholdgenerációjának első képviselői. Negyed századdal ezelőtt az első sikeres arab távközlési holdat a Discovery űrrepülőgép rakterében vitték Föld körüli pályára (Arabsat-1B, STS-51-B).


Történelmi felvétel: az Arabsat-1B kihelyezése a Discovery űrrepülőgépből. (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020