Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán az Intelsat-15
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2009.12.01 20:15.)

Bajkonurból Zenyit hordozórakétával állították pályára a legújabb távközlési műholdat.

A kazahsztáni startra helyi időben hajnali háromkor, magyar idő szerint november 30-án 22:00-kor került sor. A Land Launch vállalat Zenyit-3SLB rakétája geostacionárius átmeneti pályára juttatta az Oroszország, Közép-Ázsia és az Indiai-óceán térségének kiszolgálására készült távközlési holdat.


Az Intelsat-15 a Föld körül. (Kép: Orbital Sciences)

A 85° keleti hosszúság fölött az új űreszköz az 1996 óta szolgálatban levő Intelsat-709 helyét foglalja el, várhatóan akár 17 évig. Adat- és videóátviteli kapacitását 22 Ku-sávú transzponderére alapozzák.

A Zenyit rakéták szárazföldi indítását végző Land Launch először hajtott végre startot, mióta anyavállalata, a tengeri indítóplatformot használó Sea Launch júniusban csődvédelemért folyamodott. A megrendelő Intelsat engedélyt kapott az illetékes amerikai hatóságoktól, hogy a számlát közvetlenül az orosz partnernek fizethesse ki. Az Intelsat 2011-ben is szeretne egy új műholdat pályára állítani a Land Launch Zenyit rakétájával.

A Sea Launch reménykedik, hogy jövőre elkerülhet a csőd közeléből. A tengeri Zenyit-3SL rakétaváltozat következő startja – egy Eutelsat műhold feljuttatása – 2010 végéig megtörténhet.

Ami az Intelsatot illeti, az elmúlt bő hónapban ez volt a harmadik műhold, amelyet az üzemeltető megrendelésére állítottak pályára. Először egy Ariane-5 vitte fel a norvég Thor-6-ot (október 29-én); itt az Intelsat bérli az adatátviteli kapacitás egy részét. Majd egy Atlas-5 rakéta indította az Intelsat-14-et (november 23-án).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020