Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a kalandos sorsú malajziai műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2009.06.29 12:00.)

A közel egy évet késett MEASAT-3A távközlési mesterséges hold a kazahsztáni Bajkonurból indult június 21-én.

Mint arról korábban már írtunk, az űreszköz a startra való előkészítés során fatális balesetet szenvedett: egy bajkonuri üzemcsarnokban tavaly augusztusban egy daruról a földre zuhant. Az ezután szükséges javítások közel egy évet vettek igénybe, s vissza kellett szállítani a malajziai megrendelésre készült műholdat az Egyesült Államokba, az építő Orbital Sciences céghez. Az indítás a Land Launch Zenyit-3SLB rakétájával történt Bajkonurból, múlt vasárnap, magyar idő szerint éjfél előtt 10 perccel.


(Fantáziakép: MEASAT)

A 15 éves élettartamra tervezett MEASAT-3A geostacionárius pályán, 91,5° keleti szélesség fölött működik majd. Összesen 12 Ku-sávú adójával közvetlenül a malajziai és indonéziai háztartásokba juttat televíziós programokat, 12 C-sávú transzponderével pedig egyéb távközlési, adatátviteli szolgáltatásokra lesz képes Ázsia, a Csendes-óceán térsége, a Közel-Kelet, Afrika, Európa és Ausztrália között.

A múlt vasárnapi esemény volt a tavaly debütált Land Launch harmadik indítása. A Land Launch a Sea Launch vállalat és a moszkvai székhelyű Space International Services Ltd. közös vállalkozása. Idén, várhatóan a negyedik negyedévben még egy Land Launch indítást terveznek Bajkonurból, és ugyancsak még egyszer használják 2009-ben a Zenyit rakétát a Sea Launch tengeri indítóplatformjáról.

A legújabb hír a Sea Launch háza tájáról, hogy a múlt héten a vállalat csődvédelemért folyamodott az illetékes amerikai bíróságon. Ez azt jelenti, hogy nem tudja határidőre visszafizetni a hiteleit (állítólag 2 milliárd dollárról van szó), illetve nem képes új pénzügyi forrásokat szerezni. Most a társaság tevékenységének átszervezésével, esetleg egyes üzletágak eladásával próbálkoznak. A tengeri indításairól ismert Sea Launch egy 2007-es startbaleset, a Zenyit rakéta akkori felrobbanása miatt, illetve az abból (is) adódó késések, a megrendelők elégedetlensége miatt került bajba. A cég a tevékenységét igyekszik folytatni, hogy bevételre tegyen szert. Nagy kérdés, hogy a műholdindításokat megrendelő vállalatok nem fordulnak-e el a nehéz helyzetben levő szolgáltatótól.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020