Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megrongálódott malajziai műhold
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást - 2008.08.16 14:00.)

A MEASAT-3a műholdat szerencsétlen módon, pár nappal a tervezett felbocsátás előtt érték komoly sérülések Bajkonurban a múlt szombaton.

A malajziai megrendelésre épült távközlési mesterséges holdat éppen startra készítették elő a kazahsztáni indítóhelyen. A már üzemanyaggal feltöltött űreszköznek egy daru ütközött. Szerencsére a mérgező hajtóanyagból semmi sem szökött el. A baleset következményeinek kijavítása időigényes, hónapokkal hátráltatja majd a műhold felbocsátását.


A MEASAT-3a Föld körüli pályán – egyelőre késik. (Fantáziakép: Orbital Sciences Corp.)

A MEASAT-3a a Land Launch szervezésében, egy Zenyit rakétával állt volna pályára. Most a javítás és az újbóli ellenőrzések idejére a műholdat vissza kell szállítani az Egyesült Államokba, a gyártó Orbital Sciences cég üzemébe.

Ha egyszer sikeresen feljut geostacionárius pályájára, a távközlési műhold Ku-sávú transzpondereivel tévéadásokat közvetít majd, elsősorban Malajzia és Indonézia lakossága számára. További, C-sávú berendezéseivel nagyobb területre (Ázsia, Ausztrália, Közép-Kelet, Afrika) kiterjedő távközlési szolgáltatásokat tud nyújtani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018