Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane: az idei negyedik start
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az Ariane rakéták - 2007.10.07 09:14.)

Két távközlési műholdat állított Föld körüli pályára Dél-Amerikából az európai hordozórakéta.

Az Ariane-5 magyar idő szerint október 5-én 23:28-kor indult volna Francia Guyanából, Kourou-ból, ha tíz másodperccel a visszaszámlálás vége előtt meg nem szakad a folyamat. Az indítóállással kapcsolatban keletkezett műszaki problémát hamar sikerült megoldani, így a rakéta végül közép-európai idő szerint immár október 6-án, 0:02 perckor emelkedett a magasba.


Az Ariane-5 a start előtt a kourou-i ELA-3 indítóálláson. (Kép: ESA/CNES/Arianespace)

A hordozórakétától először az Intelsat-11 műhold vált el, 28 perccel a startot követően. Újabb 4 perc elteltével a másik hasznos teher, az Optus-D2 állt átmeneti pályára, ahonnan majd geostacionárius pozícióba manőverezik.

Az Intelsat-11 feladata televíziós adások közvetítése és adatátviteli szolgáltatások nyújtása lesz latin-amerikai felhasználóknak. Fedélzetén 16 ill. 18 darab C ill. Ku sávban működő transzpondert helyeztek el. Egyenlítő feletti geostacionárius pozíciója 43° nyugati hosszúság fölött lesz. Az új, 16 éves élettartamúra tervezett műhold az Intelsat flottájából az öregedő 6B és 3R jelű műholdakat váltja fel. Az Intelsat és az Ariane kapcsolatára jellemző, hogy 1983 óta Ariane rakétákkal összesen 47 Intelsat távközlési holdat juttattak Föld körüli pályára.

Az Optus-D2-t ugyancsak televíziós műsorsugárzásra és távközlési feladatokra szánták, de a megcélzott régió más: Ausztrália és Új-Zéland. A 15 éves működésre szánt hold 152° keleti hosszúság fölött állomásozik majd a 36 ezer km magas geostacionárius pályán.

A mostani alkalom volt az Ariane-5 sorozat sorrendben huszadik sikeres startja. Idén az eddigi négy mellé még kettőt terveznek. A következő alkalommal, november 9-én a brit Skynet-5B katonai és a brazil STAR ONE-C1 civil távközlési hold kerül sorra. Az Arianespace cég lekötött indításai közt szerepel 27 darab, geostacionárius pályára szánt műhold Ariane-5 rakétával (a kisebbek esetleg orosz Szojuz rakétával, amelyek indítása rövidesen Kourou-ból is lehetővé válik). Emellett az Ariane-5-tel tizenegy állami megrendelést is teljesítenek, köztük kilencet az Európai Űrügynökség (ESA) számára, pl. a Jules Verne automata teherűrhajót indítják a Nemzetközi Űrállomás felé. A Szojuz tíz megrendelt kereskedelmi indítása közül 4 a kazahsztáni Bajkonurból, 6 pedig Kourou-ból, a most épülő indítóállásról történik majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020