Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ariane: újabb kettős műholdindítás
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Az Ariane rakéták - 2007.08.16 08:18.)

Az európai hordozórakéta augusztus 15-én egy amerikai távközlési és egy japán műsorszóró műholdat állított pályára Kourouból.

A Francia Guyanában levő indítóállomásról az Ariane-5 ECA V117 jelzésű nehézrakéta közép-európai idő szerint 1:44-kor indult. (Helyben ekkor még csak augusztus 14-e, este 20:44 volt.) A két műhold együttes tömege meghaladta a 8 tonnát. A Spaceway-3 szélessávú internetes adatátviteli szolgáltatásokat nyújt majd észak-amerikai felhasználóknak. A BSAT-3a direkt televíziós adásokat juttat japán háztartásokba. A két űreszköz sikeresen átmeneti pályára állt, hogy idővel elérjék a geostacionárius pozíciójukat.

A Spaceway-3-at eredetileg a Sea Launch cég Zenyit rakétájával szerették volna indítani, de az óceáni platformon januárban történt baleset miatt át kellett térni az Ariane használatára. (A Sea Launch és az Arianespace vállalatok között startégiai együttműködés van életben épp az ilyen esetekre.)

Ez volt idén az Araine harmadik indítása. A tervek szerint 2007-ben még három van hátra. Legközelebb szeptemberben az Intelsat-11 and Optus-D2 kommunikációs holdak kerülnek sorra. Az Arinaespace célja 2009-től évi 7-9 indítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020