Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új antenna-technológia
(Rovat: Lássuk és halljuk egymást, Japán a világűrben , Távoli világok kutatói - 2006.10.25 08:42.)

Az Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Az LDREX-2 (Large Deployable Reflector Small-sized Partial Model 2) kísérlet célja az volt, hogy Föld körüli pályán kinyissanak egy kisméretű antennamodellt. Amint azt a JAXA japán űrügynökség közölte, a próba sikeres volt. Az ezt bizonyító felvételeket a kenyai Malindiban levő műholdas követőállomás segítségével vették. A felső képen az antenna hátulról, az alsó képen oldalról látható.A nagyméretű kinyitható antenna technológiájának első „éles” alkalmazására valószínűleg a jövő év elején kerül sor, az ETS-VIII (Engineering Test Satellite VIII) fedélzetén. (A startot jelenleg 2006. decemberére tervezik.) A japán műszaki tesztműholdak sorozatának nyolcadik darabja a digitális kommunikáció, a mobiltelefónia kihívásaira keresi a választ. A mintegy 3 tonna tömegű, 40 méter átmérőjű űreszköz két nagy kinyitható antennát visz magával. Az energiaellátást két napelemtábla biztosítja.


Egy-egy antenna mérete hatalmas, egy teniszpályáéhoz hasonló. Még nagy távolságból, geostacionárius pályára állítva is alkalmas arra, hogy közvetlen összeköttetést biztosítson a Japánban levő mobil felhasználókkal. A fejlesztés végső fázisában levő óriási kinyitható antennák (Large Deployable Antenna Reflectors, LDAR) vázát fémháló alkotja. A holdon nagyteljesítményű adók és fedélzeti számítógép is helyet kap.

Az ETS-VIII holdat a napokban átnevezték: a könnyebben megjegyezhető Kiku (magyarul krizantémot jelent) jobban használható a program népszerűsítésére. Az ETS sorozat eddigi tagjainak is Kiku volt a beceneve. A japánok a Kiku-8-hoz egy kabalafigutát is terveztek...

Az antenna-technológia néhány éven belül arra is alkalmas lesz, hogy a nemrég zöld utat kapott második japán rádiócsillagászati mesterséges holdon alkalmazzák. Az ASTRO-G jelű, 2012-ben felbocsátandó, 10 m átmérőjű antennával felszerelendő hold az 1997-ben indult HALCA utóda. A földi rádiótávcsövek hálózatával együtt dolgozva olyan, a Föld átmérőjénél többször nagyobb képzeletbeli rádióteleszkópot alkot, amelynek a szögfelbontása minden eddigit felülmúl. Az űr-VLBI technika alkalmas távoli fényes aktív galaxismagok (kvazárok) részletes megfigyelésére.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020