Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hűtőmellény Japánból
(Rovat: Különös találmányok, Japán a világűrben - 2014.06.06 08:15.)

A Japán Űrügynökség űrruhákkal kapcsolatos fejlesztései alapján egy máshol is használható ruhadarabot dobtak piacra, amely segíti a testhőmérséklet szabályozását.

Idén ezer darabot szeretnének értékesíteni a Japán Űrügynökség (JAXA), a Nippon Uniform Center, a TEIKOKU SEN-I cég és más partnerek együttműködésében készült termékből. A mellény márkaneve JAXACOSMODE. Elkészítéséhez fejlett alapanyagokat és a japánokra jellemző csúcstechnikát használtak.


(Kép: JAXA)

Az űrruhák következő generációjának még jobban kell majd védenie az űrhajósokat. A védelem egyik fontos eleme a belső hőmérséklet szabályozása. Ha a szkafanderbe zárt test hőmérséklete megemelkedik, a keletkező hőt valahogy el kell vezetni. Erre szolgál a felsőtesthez szorosan simuló speciális „fehérnemű”, a hűtőmellény, amelyben vékony csövek hálózatán folyadékot keringtetnek egy szivattyú segítségével. A ruhadarab emellett képes a keletkező verejték felitatására és elpárologtatására is, biztosítva viselőjének komfortérzetét – már amennyire ez lehetséges egy űrruhán belül. A fejlesztések Japánban 2008 óta folynak.

A kidolgozott minták és a varrás technológiájának felhasználásával állították elő a most kereskedelmi forgalomba szánt mellényeket. Anyaguk poliészter, és egy liter vízzel kb. 30 percen át tudnak üzemelni. A viselet kényelmes, a mellény anyaga hajlékony, gépben is mosható. Mindenhol hasznos lehet, ahol nagy hő éri a viselőjét. Használhatják például tűzoltók, egyes ipari üzemekben dolgozó munkások, vagy épp autóversenyzők, de a párás nyári melegben bárkinek segítségére válhat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018