Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrlábak az űrrobotnak
(Rovat: Különös találmányok, Az Űrállomás és az USA - 2014.04.14 07:15.)

A NASA robot-asztronautája, a 2011 óta az űrállomáson levő Robonaut-2 hamarosan lábakat kaphat.

A Robonaut-2 (röviden: R-2), amely a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesít szolgálatot, eddig csak felsőtesttel és karokkal rendelkezett. Az új lábak a NASA küldeményének részeként, a következő teherűrhajó fedélzetén, a SpaceX Dragonjának hamarosan induló repülése (CRS-3) alkalmával jutnak fel az ISS-re. (A startot április 14-én, magyar idő szerint pár perccel éjjel 11 óra előttre tervezik Floridából, egy Falcon-9 v1.1 hordozórakétával.)


A lábak a Robonaut-2 földi példányán, a tesztelések alatt. (Kép: NASA / JSC)

A kinyújtott állapotban 2,7 m hosszú alkatrészek nem teljesen hasonlítanak az emberi lábakra. Hét „ízülettel” rendelkeznek, a lábfej helyén fogásra, kapaszkodásra alkalmas szerkezet található. Nagyobb mozgási lehetőséget adnak majd az R2-nek. A viszonylag nagyméretű humanoid robot ezentúl mindkét „kezével” segíteni tud az űrhajósoknak, miközben legalább az egyik lábával biztonságosan rögzíteni tudja magát az űrállomáson, a súlytalanság körülményei között. A robotlábak végére kamerákat is felszereltek. Az R2 jelenleg állandó helyre rögzítve működik az ISS-en. A robottal folyó kísérletek célja, hogy idővel bizonyos rutinműveleteket ne az űrhajósoknak kelljen elvégezni, akár az űrállomás belsejében, akár később a külső szerelési munkák alkalmával. Így az emberekre inkább a komplex, nagy figyelmet és ügyességet igénylő feladatok maradjanak. Az űrsétákon való részvételre a most felküldendő lábak már alkalmasak lennének, de a Robonaut-2 testét ehhez át kell még alakítani.

Robonaut-keringő. (Videó: Space.com)

Az R-2 már 2011 februárja óta az ISS-en tartózkodik, ahol bizonyíthatta hasznosságát. A 2,5 millió dolláros program keretében kifejlesztett eszköz például kapcsolókat, nyomógombokat tud kezelni. A vele végzet kísérletek során mind a fenn tartózkodó űrhajósok, mind a földi személyzet távirányításával kipróbálták. A Földön maradt ikerpárjával nemrég egy embert jelképező bábun ultrahangos vizsgálatokat végeztek és injekciót adtak be. Nemsokára ugyanezt talán az űrállomáson, valódi űrhajósokkal is meg tudják csinálni. A most az ISS-re felszállítandó lábak a menetrend szerint június végére lesznek működőképesek, a Robonaut-2 akkor teheti meg „első lépéseit” a világűrben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020