Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beszélő robot az űrállomásra
(Rovat: Különös találmányok, Japán és az Űrállomás - 2013.08.10 07:15.)

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett japán teherűrhajó rakterében utazott a Kirobo is.

Az augusztus 3-án startolt Kounotori-4 (HTV-4) már megérkezett és csatlakozott az ISS Harmony moduljához. Robotkaros befogását az űrállomás 36. személyzetének tagjai (Chris Cassidy, Karen Nyberg és Luca Parmitano) végezték tegnap.


Az érkező HTV-4, valamint Cassidy és Nyberg „együttállása” Parmitano fényképén, a Cupola modulból fotózva. (Kép: NASA / ESA)

Megkezdődik a raktér hermetizált részében felszállított mintegy 3,9 tonnányi élelmiszer, ivóvíz, felszerelés és berendezés átrakodása az ISS-re. A küldeményen belül nem túl nagy tömeget tett ki, de igen érdekes az a beszélő robot, amelyet a Tokiói Egyetem mérnökei fejlesztettek, többek közt a Toyota céggel összefogva. Neve a Kibo (az űrállomás japán kutatólaboratóriumának elnevezése) és a robot szavak összevonásával Kirobo.


Mielőtt az űrbe került, a Kirobo egy sor próbán és teszten esett át, köztük súlytalansági repüléseken is. (Kép: Kibo Robot Project)

Ez a „robotűrhajós” méretében nem vetekszik hús-vér társaival, magassága csak 34 cm. Társával, a Földön maradt Miratával együtt azt a célt szolgálja, hogy az emberek és robotok együttműködési lehetőségét vizsgálja az űrutazások során. Kirobo képes a beszédre – igaz, csak japánul. Ezért az első űrbeli társalgásra még várnia kell, amíg novemberben meg nem érkezik a Japán Űrügynökség (JAXA) következő kijelölt űrhajósa, Koichi Wakata. Mindkét robotot – a már az űrben levőt és a földi megfelelőjét – hang- és arcfelismerő képességekkel vértezték fel. Kameráik és mikrofonjaik, no meg a programozásuk lehetővé teszi a hozzájuk beszélő ember érzelmeinek felismerését is. Így a robot többet nyújt, mint egyszerű kérdésekre egyszerű válaszok adása. Egy június végi sajtóbemutatón, amikor álmairól kérdezték, a Kirobo azt válaszolta: olyan világ létrehozásában szeretne segíteni, amelyben az emberek és a robotok együtt tudnak élni.

(Videó: Toyota)

A jövőbe mutató technológiának számos földi hasznosítása képzelhető el, igazából ez a fejlesztések fő mozgatója. Elképzelhető például, hogy hamarosan ilyen típusú eszközöket vethetnek be idős, beteg, vagy mozgásukban korlátozott emberek segítésére is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020