Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Zöldellő sivatag – fogyó víztartalék
(Rovat: Környezetünk védelme, Mezőgazdaság - 2020.02.03 07:15.)

Szaúd-Arábiában olyan ütemben használják öntözésre a több tízezer éve felgyülemlett felszín alatti vízkészletet, mintha nem lenne holnap...

Szaúd-Arábia területe 2,1 millió km, vagyis nagyobb mint két észak-amerikai állam, Alaszka és Texas együttvéve. A sivatagi királyságban azonban nem található egyetlen állandó folyó vagy tó sem. Vannak helyettük vádik, vagyis kiszáradt vízmosások, amelyek a ritka esőzéseket követően ideiglenesen folyómederré alakulnak, illetve a felszín alól nyerhető talajvíz.

Az alábbi, Wadi ad-Dawasir település környékét ábrázoló műholdképpár a NASA Terra földmegfigyelő műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) műszerével készült, az egyik 2000-ben, a másik 2017-ben. Az időközben eltelt közel két évtized alatt jól láthatóan elterjedt az öntözéses mezőgazdasági művelés, amihez a mélyből, a víztároló rétegekből termelik ki a talajvizet. A parcellák kör alakja az öntözés módjával van kapcsolatban. A kutak a terület közepén vannak, a vizet körben forgó csővezetékek juttatják el a növényekhez. Ahová nem érnek el a csövek, ott nem élnek meg a növények, a sivatag az úr.


Öntözéses földművelés Szaúd-Arábiában, Wadi ad-Dawasir környékén, 2000. június 30-án... (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NASA/METI/AIST/Japan Space Systems, U.S.-Japan ASTER Science Team)


...és ugyanott 2017. április 26-án. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / NASA/METI/AIST/Japan Space Systems, U.S.-Japan ASTER Science Team)

A területen az évi csapadékmennyiség nem éri el a 200 mm-t, így a földművelők kénytelenek a felszín alatti vizeket használni, hogy főként búzát, lucernát és zöldségféléket termesszenek. Csakhogy a 14C izotópokon alapuló kormeghatározás szerint a most szétlocsolt víz több mint 30 ezer évvel ezelőtt gyűlt össze. A folyamatos és egyre növekvő mértékű kiemelése a Wadi ad-Dawasir alatt húzódó víztározó rétegből hosszú távon nem fenntartható. A becslések szerint legfeljebb néhány évtizeden belül a készlet kimerül. Egy 2015-ös, a nehézségi erőteret kutató GRACE műholdpáros adatait is felhasználó tanulmány szerint a Föld 37 legnagyobb föld alatti vízrendszere közül épp Arab-félsziget alatti víztartalékok a leginkább veszélyeztetettek. (Erről annak idején az Űrvilág is beszámolt.) Egy még frissebb, 2019-ben publikált, szintén GRACE méréseken alapuló kutatási eredmény szerint az itteni víztározó középső és északi részén a legsúlyosabb a helyzet, ahol a műholdképeken látható Wadi ad-Dawasir is fekszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020