Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A takarítás ára
(Rovat: Környezetünk védelme, Lássuk és halljuk egymást - 2020.01.29 07:15.)

Az Iridium eltávolíttatná 30, űrszemétként keringő műholdját. Kérdés, ki és mennyiért vállalja a nagytakarítást.

Az Iridium Communications vállalat december 28-ra befejezte a 2017-ben megkezdett munkát, és 65, még működőképes első generációs műholdját sikeresen eltávolította a Föld körüli pályáról. A baj csak az, hogy az első generációs rendszer 95 műholdja közül (amelyeket 1997 és 2002 között állították pályára) 30 időközben elromlott, így azok jelenleg is űrszemétként alacsony Föld körüli pályán keringnek.

A 30 üzemképtelen műhold közül hétnek a perigeuma 600 kilométernél alacsonyabban van, így ezek a légköri fékeződésnek köszönhetően néhány évtizeden (!) belül megsemmisülnek. A további 23 hold azonban 100–200 km-rel magasabban kering, így szükséges lenne ezek aktív eltávolítása, ugyanis számítások szerint a 700 km-nél nagyobb perigeummagasságúak a jövő századig is pályán maradnának.


Az első generációs Iridium műholdak legtöbbje messze túlteljesítette tervezett működési idejét, jó néhány azonban működésképtelenné vált, és jelenleg is űrszemétként kering a Föld körül. (Kép: Iridium)

Amikor az Iridium CEO-jának feltették a kérdést, foglalkoznak-e a működésképtelen műholdak aktív eltávolításának gondolatával, akkor határozott igennel válaszolt. Mint nyilatkozatából kiderült, műholdanként tízezer dollárt tartana megfizethető összegnek az eltávolításért, de tisztában van azzal, hogy a reális költségek a milliós–tízmilliós nagyságrendbe esnek, annyit viszont nem tudnak rászánni. Megfigyelők a tízezer dolláros ajánlatot még az ártárgyalás kiinduló ajánlataként is irreálisnak tartják, rámutatnak, hogy mai árakon ennyiért egy kilogramm hasznos terhet lehet pályára állítani, nem pedig egy komplett befogó műholdat.

A tokiói székhelyű Astroscale startup cég 132 millió dolláros befektetéssel elkészített egy aktív űrszemét-eltávolító műholdat, amelyet 2020 közepén Szojuz hordozórakétával pályára állítva szándékoznak kipróbálni. A cég műveleti vezetője elmondta, hogy törekszenek a működésképtelen műholdak tulajdonosai számára megfizethető árat kialakítani, de az biztosan több lesz tízezer dollárnál, pontosabb adatokat viszont nem közölt.

A küldetésenként tízezer dolláros árat a ClearSpace alapítója és CEO-ja is irreálisnak tartja. Ez a cég az, amelyik a közelmúltban kb. 130 millió dolláros (117 millió euró) megbízást kapott az ESA-tól egyetlen, nagyobb darab űrszemét (egy hordozórakéta és műhold közti adapter) eltávolításáért. (Ebbe az összegbe természetesen a műhold fejlesztése és a technológia kipróbálása is beleértendő, mindamellett érzékelhető a 130 millió és a tízezer közti, egyelőre áthidalhatatlannak látszó szakadék. – B.E.)

Az Iridium közvetlenül is érintett az űrszemét problémájában, hiszen 2009-ben a cég szenvedő alanya volt a NASA által a legsúlyosabbnak minősített űrszemét eseménynek, amikor az üzemképtelen Kozmosz–2251 műhold összeütközött a még aktív Iridium–33-mal. Az Iridium CEO-ja elismerte, hogy a tízezer dolláros ajánlatát provokációnak szánta, mert ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy globális megoldásra van szükség, mert egy-két darab űrszemét eltávolítása legfeljebb PR-akciónak tekinthető, megoldásnak semmiképp.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020