Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb ESA földmegfigyelő műhold
(Rovat: Környezetünk védelme - 2018.01.06 08:15.)

Tizenhárom jelöltből kettő maradt állva, két év múlva eldől, melyik lesz közülük a kilencedik Earth Explorer – de majd csak 2025-ben.

A 13 javaslatot az Európai Űrügynökség (ESA) tavaly megjelent felhívására nyújtották be. A felhívásban ötleteket kértek, hogy mi legyen az ESA Earth Explorer földmegfigyelő műholdsorozatának kilencedik tagja. (A sorozat eddigi tagjai a GOCE, a SMOS, a CryoSat, a Swarm, valamint a még készülő Aeolus, EarthCARE, Biomass és FLEX. Ezekről, illetve eredményeikről számos korábbi cikkünkben és az ESA Earth Explorer oldalán olvashatnak.) A javaslatokat az ESA földtudományi tanácsadó testülete (Earth Science Advisory Committee) értékelte, közülük a FORUM és a SKIM terveket tartották további tanulmányozásra érdemeseknek. E két tervről az elkövetkező két évben részletes megvalósíthatósági tanulmány készül. 2019-ben konzultációt tartanak a várható felhasználókkal, majd ezt követően a tagállamok képviselői döntik el, hogy a FORUM vagy a SKIM lesz az Earth Explorer sorozat kilencedik, a tervek szerint 2025-ben pályára állítandó tagja.

A FORUM (Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring) a Föld távoli infravörös tartományban kibocsátott sugárzását fogja mérni, 15 és 100 mikrométer között. Ennek a tartománynak a vizsgálatát új műszaki eredmények teszik lehetővé (korábban ebben a tartományban nem tudták a jel/zaj viszonyt megfelelő értéken tartani), ilyen mérést a világűrből eddig még soha nem végeztek. A fejlesztés a Leonardo MW Ltd. (korábbi nevén Finmeccanica) érdeme, a cég kifejezetten földmegfigyelő űrküldetésekben történő hasznosításra fejlesztette ki a piroelektromos detektorokat használó FTIR műszerét. A megfigyelések azért lennének fontosak, mert a Föld által ebben a tartományban kibocsátott sugárzást a légkörben lévő vízgőz és a nagy magasságban elhelyezkedő cirrusz felhők egyaránt módosítják, ezért fontos szerepet játszik a Föld energia-háztartásában, hőmérsékletének alakulásában, ezen keresztül az üvegházhatás alakulásában és az éghajlatváltozásban. A műhold mérési eredményei fontos információt szolgáltathatnának az éghajlatváltozással kapcsolatos politikai döntések előkészítéséhez. A projektet Luca Palchetti (Olasz Nemzeti Kutatási Tanács) vezeti.


A FORUM műhold a Föld által kisugárzott távoli infravörös sugárzást mérné. A hullámhossz (mikrométerben) a felső vízszintes tengelyen látható. A mérésektől elsősorban az üvegházhatás szempontjából fontos eredményeket várnak (Kép: INO / CNR)

A SKIM (Sea-surface Kinematics Multiscale monitoring) a tengerfelszín kinematikáját, az óceáni áramlásokat vizsgálná. Erre a műholdra is műszaki újdonságot jelentő műszer kerülne, nevezetesen egy széles letapogatási sávú, soknyalábú radar-altiméter, amely Doppler-módszert használva közvetlenebb méréseket tesz lehetővé, mint a hagyományos műholdas altiméterek. A műszerrel néhány naponként végig lehetne mérni a világtengerek felszínének vízszintes és függőleges irányú mozgását. Ennek alapján pontosabban meg lehetne érteni az óceánok és a légkör kölcsönhatását, például azt, hogyan szivárog vissza a légköri szén-dioxid az óceánok vizébe. Különösen nagy lenne a mérések jelentősége a gyorsan változó Jeges-tenger esetében és az egyenlítő vidékén, ahol a hagyományos altiméterekkel nem tudnak hasznos méréseket végezni.


Az óceáni áramlások nagy felbontású szimulációja a Golf-áramlat modellezett örvényével. Hasonló méréseket várnának a SKIM műholdtól. (Kép: CLS / CNES / C. Ubelmann)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018