Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Erdőfelmérés műholdakkal
(Rovat: Környezetünk védelme, Amerikai távérzékelő műholdak - 2017.09.07 07:15.)

Az eltérő felmérési módszerek és gyűjtött adatok különbözősége miatt nehéz feltérképezni a száraz vidékek erdőségeit. Műholdas adatokkal sikerült megbízható, globális képet kapni.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) felmérése szerint a Föld felszínének mintegy 40%-át teszik ki a száraznak tekintett területek, ahol az éves csapadékmennyiség nem éri el az 1300 millimétert, vagy sok helyütt még annál is jóval kevesebb, és általában erőteljes a párolgás. Mindamellett, ezek a területek sokfélék, a préritől és a szavannától a mediterrán éghajlatú területeken keresztül a kőkemény, valódi sivatagokig. (E definíció szerint hazánknak még a legcsapadékosabb területei is száraz vidéknek számítanak.) A területek viszonylag szárazak ugyan, mégis sok helyütt számottevő kiterjedésű erdők borítják.


A Föld száraz vidékei és azok típusai a FAO adatai szerint. (Kép: FAO)

A fák azonosítása azonban nehéz az űrfelvételeken, és még nehezebb megfelelő szoftverrel megkülönböztetni a fajtákat és megállapítani a mennyiségüket. Az erdőfelméréshez gyakran használják a NASA Aqua és Terra műholdjain működő MODIS közepes felbontású képalkotó spektrométer adatait. Szemben a könnyen azonosítható, sűrű, trópusi őserdőkkel, a műszer adatai alapján azonban problémás például az afrikai mérsékelten száraz területek erdőinek azonosítása, mert a fák inkább elszórtan vagy kisebb csoportokban nőnek, így a képeken beleolvadnak a talaj színébe. Tovább rontja a helyzetet, hogy sok fafajnak sárgák vagy barnák a levelei, ami még nehezebbé teszi a fák felismerését.


A definíció szerint száraznak minősülő területek jelentős részét erdő borítja, ezek az erdők az Antarktisz kivételével minden kontinensen előfordulnak. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / Bastin et al. 2017)

Legújabban a FAO kutatói Jean-François Bastin vezetésével közösségi finanszírozással segített számítógépes elemzéssel a rendelkezésre álló űrfelvételek alapján elkészítették a száraz területek első globális felmérését. Megállapították, hogy a száraz területeken 1,33 milliárd hektáron (13,3 millió négyzetkilométeren) meghaladja a 10%-ot a fákkal borított terület aránya, 1,08 milliárd hektáron pedig a fák erdőt alkotnak. A kutatók beszámolója szerint 467 millió hektár olyan erdőt találtak, amely egyetlen korábbi nyilvántartásban sem szerepelt, ami körülbelül 40–47%-kal magasabb a korábbi becsléseknél. Az új felmérés eredményeképpen a világ teljes, erdővel borított területe 9%-kal lett nagyobb a korábban nyilvántartotthoz képest.


A MODIS spektrométerrel nehéz az erdők azonosítása a száraz vidékek peremén, például a Szahara és a trópusi őserdők közötti, a képen látható területen. (Kép: NASA Earth Observatory, 2015-ös MODIS felvételekől összeállított kép)

A nagyszabású felmérésben Bastin és munkatársai irányításával a világ különböző országaiból 15 tudományos kutatóintézet és egyemet több mint 200 kutatója és diákja vett részt. A közreműködők az erdőkről készült több mint 210 000 darab, egyenként 0,5 hektár területet ábrázoló felvételt vizsgáltak át, eredményeiket a FAO jelentésében és a Science-ben publikálták. A kutatás jelentőségét érzékelteti, hogy a FAO adatai szerint a világ száraz területin becslések szerint 2 milliárd ember él, 90%-uk valamelyik fejlődő országban. Becslések szerint az éghajlatváltozás következtében az évszázad végre 20%-kal nőhet a száraz területek kiterjedése.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018