Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

CryoSat: nem csak jég!
(Rovat: Környezetünk védelme, Időjárás és előrejelzése - 2014.06.20 07:15.)

Az ESA „jeges” műholdjának méréseit a sarkvidéki jégtakaró mellett az óceánok vizsgálatára is használják.

A négy évvel ezelőtt, 2010 áprilisában indított CryoSat-2 fő feladata a Föld tengeri és szárazföldi (sarkvidéki) jégtakarójának, a gleccsereknek a megfigyelése, vastagságuk változásának követése. A pólusok fölött húzódó pályán keringő műhold fedélzetén elhelyezett interferometrikus radaros magasságmérő berendezés (Synthetic Aperture Radar Interferometric Radar Altimetry, SIRAL) adatairól idő közben kiderült, hogy másra is alkalmazhatók. Így most megkezdődött a CryoSat-2 oceanográfiai felhasználása, ilyen célú adatok rendszeres szolgáltatása is.


Globális tengerfelszín-magassági térkép, a 2013-as átlagértékekkel, több műhold adatainak kombinálásával. A sávok a CryoSat-2 elvonulási útvonalait mutatják. Pirossal a magasabb, kékkel az alacsonyabb vízfelszínt jelölték, a színskála mm-ben értendő. Feltűnő az Atlanti-óceánt Észak-Amerikából indulva keresztező, Európa nyugati partjaiig eljutó Golf-áramlat szerkezete. (Kép: ESA / CNES / CLS)

A radaros altiméter képes a tengerszint magasságának meghatározása, a változások kimutatására, a hullámzás és az kisebb skálákon jellemző vízfelszíni jelenségek, örvények vizsgálatára is. Az ESA nemrég hivatalosan is beillesztette a CryoSat-2 adattípusai közé az oceanográfiai célú szolgáltatást, amit mind tudományos kutatásra, mind operatív feladatokra igénybe vehetnek a műhold regisztrált felhasználói. Ezek az új adatok alkalmasak arra, hogy áthidalják azt a hiányt, ami a kifejezetten óceánkutató céllal indított régebbi, már nem működő műholdak, a Jason-1 és -2, az Envisat, valamint a még csak tervezett Sentinel-3 között van. A CryoSat-2 nagy előnye még, hogy poláris pályájából adódóan magas földrajzi szélességek fölött is képes méréseket végezni. Az adatoktól az óceán és a jég kölcsönhatásának, a globális oceanográfiai jelenségeknek a jobb megértését, a légköri folyamatokkal való összefüggések teljesebb körű feltárását remélik. Ezeknek a komplex jelenségeknek a vizsgálata még mindig kihívásnak számít, amihez nagy felszíni és időbeli felbontású mérési adatokra van szükség. Más földmegfigyelő holdakhoz csatlakozva, a CryoSat-2 új adattípusai ebben is javulást ígérnek. A tengerek hullámzására és a szélirányra vonatkozó adatok az időjárás-előrejelzési modellek javítását, a tengeri hajózás biztonságának növelését hozhatják.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020